Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regisseur Bertolucci gehuldigd in Venetië

Shownieuws

De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci heeft een prijs ontvangen voor zijn bijdrage aan de cinematografie. Dat gebeurde op het filmfestival van Venetië.

Regisseur Bertolucci gehuldigd in Venetië

(Novum/AP) - De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci heeft zaterdag op de slotdag van het filmfestival van Venetië een prijs in ontvangst mogen nemen voor zijn bijdrage aan de cinematografie. Bertolucci, wiens film uit 1972 Last tango in Paris zestien jaar lang verboden was in Italië, zei voorafgaand aan de ceremonie dat hij zou willen dat zijn land zich wat ontvankelijker op zou stellen.

Gevraagd of hij zich door de prijs een Italiaans ambassadeur voor de wereld voelde, antwoordde de 66-jarige: "Ik zou liever ambassadeur van de wereld zijn in Italië. Op die manier zou ik misschien iets kunnen toevoegen aan dit land dat nogal moeite heeft zich open te stellen voor internationale ervaringen." En hij voegde er lachend aan toe: "Maar als ik ambassadeur was zou ik wel wat diplomatieke incidenten teweeg brengen. Dus is het misschien beter dat ik doorga als een nederige filmregisseur."

Bertolucci heeft als regisseur onder meer de film The Last Emperor uit 1987 op zijn naam staan over het leven van de laatste keizer van China, die dat jaar goed was voor negen oscars.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen