Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Darwin's nightmare' favoriet bij publiek

Shownieuws

'Darwin's nightmare' is volgens het Idfa-publiek de beste documentaire van de afgelopen twintig jaar. Iedereen kon zijn top vijf insturen naar het festival.

'Darwin's nightmare' favoriet bij publiek

'Darwin's nightmare' is volgens het Idfa-publiek de beste documentaire van de afgelopen twintig jaar. Bij het twintigjarig bestaan van het International Documentary Film Festival Amsterdam (Idfa) kon het publiek de een top vijf samenstellen uit alle films die er zijn vertoond. Bijna achtduizend inzendingen kwamen binnen via de website van het festival.

'Darwin's nightmare', van de Oostenrijker Hubert Sauper, gaat over de gevolgen van het uitzetten van nijlbaars in het Victoriameer in Tanzania, in 1954. De komst van deze roofzuchtige vis zorgde ervoor dat allerlei andere vissoorten uitstierven.

Op nummer twee en drie staan respectievelijk 'Nömadak Tx' uit 2006 van Raúl de la Fuente en 'O amor natural' uit 1996 van de Nederlandse Heddy Honigmann. 'Bowling for Columbine', de populaire documentaire van Michael Moore, staat op de vijfde plaats. De gehele top twintig wordt vertoond tijdens de volgende editie van het Idfa.

Het Idfa is in 1988 opgericht. Met een programma dat ondertussen bestaat uit zo'n 250 documentaires per jaar, is het uitgegroeid tot het grootste festival ter wereld op dit gebied. De komende editie vindt plaats van 22 november tot en met 2 december.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen