Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ono onthult monument voor John Lennon in IJsland

Shownieuws

Yoko Ono heeft dinsdag in IJsland een monument voor haar vermoorde echtgenoot John Lennon onthuld. Ze riep de wereld op om vrede een kans te geven.

Ono onthult monument voor John Lennon in IJsland

(Novum/AP) - Yoko Ono heeft dinsdag in IJsland een monument voor haar vermoorde echtgenoot John Lennon onthuld. Ze riep de wereld op om vrede een kans te geven, zoals Lennon en Ono in 1969 al 'Give peace a chance' zongen. Zoon Sean, Beatles-drummer Ringo Starr en George Harrisons weduwe Olivia waren bij de plechtigheid aanwezig. Paul McCartney was uitgenodigd, maar liet verstek gaan.

Het gedenkteken, onthuld op wat de 67ste verjaardag van Lennon zou zijn, heet de Imagine Peace Tower. Het kunstwerk bestaat uit een lichtbundel, die uit een wensput komt waar in 24 talen de tekst 'verbeeld je vrede' op staat. Het licht moet elk jaar schijnen tussen 9 oktober en 8 december, de dag dat Lennon in 1980 door een doorgedraaide fan voor zijn flat in New York werd doodgeschoten.

Ono zei haar geloof in de mensheid nog niet verloren te hebben, ook al is de wereld nu minder vredig dan veertig jaar geleden. "Natuurlijk kunnen wij wereldvrede tot stand brengen, want wij zijn erg redelijke mensen. Wij weten ook dat het erg pijnlijk voor ons wordt als het ons niet lukt." Ze zei als locatie voor de Imagine Peace Tower IJsland te hebben gekozen, omdat het een erg milieubewust land is. "Het is zo mooi. Er hangt een bepaalde vreemdheid omheen. Ik zou zeggen dat het magisch is."

Via de site http://www.imaginepeace.com verzamelt Ono vredeswensen, die in capsules bij het monument op het eiland Videy bij de haven van Reykjavik in de grond zullen worden gestopt, waarna boven elke capsule een boom zal worden geplant.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen