Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Britse jury naar Parijs voor onderzoek dood Diana

Shownieuws

Een Britse jury van lijkschouwers is deze week in Parijs. Tien jaar na hun dood loopt de jury het fatale auto-ongeluk van prinses Diana en Dodi al Fayed na.

(Novum/AP) - Tien jaar na het auto-ongeluk waarbij prinses Diana en haar vriend Dodi al Fayed om het leven kwamen, reist een Britse lijkschouwersteam af naar Parijs om de laatste weg van het stel na te lopen. Maandag en dinsdag markeren de eerste keer dat een Britse onderzoeksjury Groot-Brittanië verlaat.

Het nieuwe gerechtelijke onderzoek naar de dood van Diana en Al Fayed, waartoe begin dit jaar werd besloten, heeft als doel voor eens en altijd te verduidelijken wat er tien jaar geleden precies gebeurde tijdens het fatale auto-ongeluk. De autoriteiten maken zich zorgen over de media-aandacht die het onderzoek trekt. Zo wordt de verblijfplaats van de elfkoppige jury strikt geheim gehouden.

Een Frans onderzoek concludeerde eerder dat de chauffeur van het voertuig, Henri Paul, gedronken had en daardoor de macht over het stuur verloor. De auto reed tegen een pilaar in de Parijse tunnel Pont d'Alma. Alleen bodyguard Trevor Rees-Jones overleefde de crash.

De Britten laten het aan de lijkschouwersjury over om een schuldige aan te wijzen. Na eerder onderzoek zijn, net als in het Franse onderzoek, paparazzi niet schuldig bevonden aan de dood van Diana, Dodi en chauffeur Henri Paul.

Het gerechtelijk onderzoek moet vaststellen wanneer, waar en hoe de slachtoffers zijn omgekomen. Ook probeert de jury uit te vinden of de 36-jarige Diana zwanger was toen ze overleed en of zij en Dodi van plan waren om de volgende dag hun verloving aan te kondigen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen