Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Tussenstand' grote winnaar Gouden Kalveren

Shownieuws

'Tussenstand'heeft zaterdag de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek en drie Gouden Kalveren in de wacht gesleept voor beste regie, beste actrice, beste geluid.

'Tussenstand' van Mijke de Jong heeft zaterdagavond bij de 27e editie van het Nederlandse Film Festival drie Gouden Kalveren in de wacht gesleept. De film, die vanaf 8 november in de bioscopen te zien is, kreeg onderscheidingen voor beste regie (Mijke de Jong), beste actrice (Elsie de Brauw), beste geluid en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

De Jong vertelt volgens het juryrapport een eigenzinnig verhaal en combineert een gedurfde eigen cinematografische stijl met fantastische acteerprestaties. "De opvallende cameravoering en improvisaties van de acteurs maken grote indruk", zo schrijft de jury, met Paula van der Oest als voorzitter.

De film 'Kruistocht in spijkerbroek', gebaseerd op de bestseller van Thea Beckman, werd beloond met een Gouden Kalf voor de beste lange speelfilm. De jury vindt dat de makers op een fantastische wijze hebben laten zien hoe een wereldberoemd verhaal tot een groots en meeslepend drama kan worden gemaakt. Ook kreeg de populaire avonturenfilm een Gouden Kalf voor de beste montage.

Marcel Hensema kreeg een Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in de film 'Wild romance', over het leven van Herman Brood. Sylvia Hoeks kreeg een beeldje voor beste vrouwelijke bijrol in de film 'Duska'. De film van Jos Stelling is de Nederlandse inzending voor de Oscars. De jury was lovend over de 24-jarige Hoeks. "Ze is kwetsbaar en brutaal, mooi en onuitstaanbaar, de actrice houdt duidelijk van de camera en de regisseur. A star is born", schrijft de jury in het rapport.

Het Kalf voor de beste mannelijke bijrol was voor Jan Decleir voor zijn rol in 'Wolfsbergen', dat voor zes Kalveren was genomineerd. De jury was lyrisch over de 61-jarige Belg. "Wat de jury betreft hoeft hij de splitsing van België niet af te wachten, hij kan zich beter permanent in Nederland vestigen", meldt het rapport. 'Wolfsbergen', de film over een opa die een einde aan zijn leven wil maken en hoe zijn familie daarmee omgaat, kreeg ook een Kalf voor beste camera.

'Nightwatching', die eind januari in premiere gaat, is volgens de jury gebaseerd op het beste scenario. De film over de controverse die Rembrandt uitlokte door iemand in het schilderij 'Nachtwacht' als moordenaar te identificeren, kreeg ook een Gouden Kalf voor beste production design.

De KPN Publieksprijs ging naar de jeugdfilm 'Waar is het paard van Sinterklaas'. De Speciale Juryprijs was voor het tv-drama 'De prins en het meisje', met hoofdrollen van Fedja van Huêt en Halina Reijn. "Het speet de jury zeer dat ze geen kalveren mocht verdelen onder de acteurs in de categorie televisiedrama", schrijft de jury in het rapport. "Twee acteurs speelden samen de sterren van de hemel. Hun prestaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, daarom delen zij een Kalf."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen