Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Corbijn wilde met 'Control' geen rockfilm maken

Shownieuws

Met de biopic 'Control', over Ian Curtis, wilde Anton Corbijn geen typische rockfilm maken. "Het is een film over een jongen die een droom had", zegt hij.

(Novum/AP) - Met de biopic 'Control', over zanger Ian Curtis, wilde fotograaf Anton Corbijn geen typische rockfilm maken. "Het is een film over een jongen die een droom had", vertelt hij. "Hij probeerde zijn droom te verwezenlijken en eindigde in een situatie die hem ongelukkig maakte."

Zijn debuutfilm over het leven en de zelfmoord van de frontman van Joy Division, die vanaf 11 oktober in de bioscoop draait, ziet de 52-jarige Nederlander als een 'love story'. "En er zit fantastische muziek in. Dat is hoe ik er tegenaan kijk."

De zwart-witfilm heeft internationaal veel lof ontvangen. Op het filmfestival van Cannes, waar hij voor het eerst te zien was, kreeg 'Control' drie onderscheidingen. Ook is de film genomineerd voor een European Film Award.

Als fotograaf werd Corbijn wereldberoemd met foto's van bands als U2, Depeche Mode en R.E.M. Toen hij 23 was, maakte Corbijn enkele legendarische kiekjes van Curtis, zes maanden voordat deze een einde aan zijn leven maakte. Speciaal om zijn held te ontmoeten reisde de fotograaf toen af naar Londen. Juist die 'emotionele band met het hele verhaal' gaf hem het zelfvertrouwen om de regie van de film op zich te nemen. "Ik dacht dat het mijn gebrek aan kennis op het gebied van films een beetje zou compenseren", legt hij uit.

Het scenario, dat is geschreven door Matt Greenhalgh, is gebaseerd op het boek 'Touching from a distance', dat is geschreven door Deborah Curtis, de weduwe van Ian. De onbekende acteur Sam Riley werd gecast voor de rol van de zanger.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen