Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Katie Melua wil diepe wateren verkennen

Shownieuws

Katie Melua staat bekend als daredevil. Wat nog op het verlanglijstje van de Britse zangeres staat is met een duikboot de diepe wateren verkennen.

Katie Melua staat bekend als daredevil. De Britse zangeres doet aan paragliden, heeft parachutesprongen gemaakt en opgetreden in een booreiland op driehonderd meter onder de zeespiegel. Wat nog op het verlanglijstje van de artieste staat, is met een duikboot de diepe wateren verkennen. "Zo eentje waarbij je door glas kunt kijken en allemaal gave zeedieren kunt zien", vertelt ze aan Novum Nieuws.

De 23-jarige Melua, wier nieuwe album 'Pictures' onlangs verscheen, verschilt niet alleen wat betreft haar hobby's van de meeste andere jonge zangeressen. Ook haar opvattingen over het glamourbestaan en de muziekindustrie zijn allesbehalve conventioneel. "Ik dacht altijd dat ik niet in een milieu terecht zou komen waar alles om consumeren gaat", legt ze uit. "Ik wilde me afzetten tegen materialisme en anders zijn, maar als je ouder wordt, eindig je toch gewoon als de rest."

Toch wil ze haar jeugdige idealen nog niet vaarwel zeggen. In het laatste nummer van haar album, een cover van Leonard Cohen, kon ze zich goed vinden. "'In my secret life' gaat over jong zijn en idealen hebben", vertelt ze. "Ik denk dat ik, in vergelijking met andere mensen in mijn positie, minder bezeten ben van consumeren, maar nog altijd meer dan ik zou willen. Ik wil graag proberen om dat recht te zetten."

Ondanks haar ideële stellingnamen in interviews, zijn de teksten op haar nieuwe album veelal gespeend van politieke onderwerpen. "Op dit album is mijn boodschap het meest subtiel, vergeleken met de twee vorige", zegt Melua, die haar jeugd in Georgië doorbracht. "Ik houd ervan om te zingen over zaken die me na aan het hart gaan, maar wat betreft politieke boodschappen houd ik het graag subtiel."

De verschillen tussen haar eerste twee albums en 'Pictures' zijn er wel, maar springen weinig in het oog, zo erkent ook Melua. De songs zijn rustig en melodieus, met de kenmerkende zalvende stem van de kleine brunette. Op een rockende Melua hoeft dan ook niemand te rekenen. "Ik ben gewoon niet goed in rock-'n-roll", vertelt ze. "Als ik het zou kunnen, zou ik het doen, maar ik vind het heerlijk om emotionele liedjes te zingen met een soort eenvoud in de muziek. Gewoon goede teksten en goede melodieën."

Ook qua thematiek blijft de zangeres bij haar leest. In haar megahit 'Nine million bicycles', waarmee ze in 2005 wereldwijd doorbrak, zong ze over het einde van de wereld en een onsterfelijke liefde. "Als voor ons allemaal het licht uitgaat, als de hemel op ons valt, dan ben ik hier met jou, dan ga ik met jou ten onder", mijmert ze in het nieuwe nummer 'If the lights go out'. "Ik ben niet fatalistisch", zegt ze lachend. "Fatalistisch romantisch, misschien, maar 'If the lights go out' is eigenlijk een heel hoopvol nummer. Het is een liefdeslied, maar in een andere context geplaatst. Ik hoop dat het niet gebeurt, maar als de wereld vergaat, wil ik de laatste momenten met jou doorbrengen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen