Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Chauffeur Diana oogt nuchter op videobeelden

Shownieuws

De chauffeur van Diana, die de prinses volgens politieonderzoek de dood in joeg, lijkt nuchter op videomateriaal. De beelden zijn vertoond aan juryleden.

(Novum/AP) - De chauffeur van Diana, die de prinses volgens Frans en Brits politieonderzoek de dood heeft ingejaagd, lijkt volkomen nuchter op videomateriaal. Op beelden, afkomstig van beveiligingscamera's uit een Frans hotel, is te zien hoe hij neerhurkt om zijn schoenveters vast te maken, zijn gewicht van het ene naar het andere been verplaatst en op beheerste wijze weer overeind komt.

De beelden werden donderdag vertoond aan juryleden die moeten bepalen of het fatale auto-ongeluk op 31 augustus 1997 het gevolg was van een dronken chauffeur of een moordcomplot. Op dinsdag begon in Londen het onderzoek naar de dood van de prinses en haar vriend Dodi al Fayed.

Op de beelden is eveneens te zien hoe chauffeur Henri Paul met twee treden tegelijk de trap van het Ritz-hotel in Parijs oprent. Er zijn geen van buitenaf waarneembare tekenen dat hij te veel had gedronken. Uit bloedsamples werd na het ongeluk vastgesteld dat zijn alcoholpercentage drie keer boven de toegestane Franse limiet lag. De betrouwbaarheid van het onderzoek werd onder anderen door Mohamed al Fayed, de vader van Dodi, aangevochten.

De vraag of Paul dronken was op de avond dat hij, terwijl hij Diana en Dodi vervoerde, tegen een pilaar in een tunnel van Parijs botste, is niet het enige dat in het nieuwe onderzoek nogmaals wordt bekeken. Ook wordt geprobeerd na te gaan of Diana zwanger was en of een verloving met Dodi in het verschiet lag.

Ook op die laatste vraag is gepoogd licht te werpen met behulp van cameraopnamen. Woensdag zag de jury beelden die toonden hoe Fayed eerder op de dag van het ongeluk een uitstapje maakte naar een nabijgelegen juwelier. Een leidinggevende van het Ritz arriveerde later bij het hotel met wat werd omschreven als een 'zak met ringen'.

Opnamen die later op de dag werden gemaakt tonen hoe Diana glimlachend in de lift van het hotel stond. 'Haar laatste glimlach', kopte de Britse krant The Sun donderdag. 'Onvergetelijke beelden van een blije Diana uren voor de tragedie', schreef The Daily Telegraph.

Ook de vermeende zwangerschap van Diana kwam woensdag aan de orde. Volgens de Britse lijkschouwer Scott Baker, die de jury toesprak, zijn er geen aanwijzingen dat de prinses een kind verwachtte. Hij stelde dat er bewijs was dat Diana aan de pil was en dat ze aan vrienden noch personeel te kennen had gegeven zwanger te zijn.

Mohamed al Fayed pleit al jaren voor een meer gedegen onderzoek naar wat er tien jaar geleden precies is gebeurd. Hij meent dat Diana en zijn zoon slachtoffers werden van een complot van prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen