Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Star Trek-acteur krijgt hemellichaam

Shownieuws

Star Trek-acteur George Takei krijgt een eigen planetoïde. Het hemellichaam 1994 GT9 is 7307 Takei gedoopt, naar de acteur die gestalte gaf aan Hikaru Sulu.

Star Trek-acteur George Takei krijgt een eigen planetoïde. Het hemellichaam, dat tussen Mars en Jupiter zweeft, is 7307 Takei gedoopt, ter ere van de acteur die bekend is geworden met de rol van Hikaru Sulu in de eerste Star Trek-serie. "Ik ben nu een hemels lichaam", zei de 70-jarige Takei lachend. "Ik ben helemaal ondersteboven van het nieuws. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel, net als een planetoïde."

De planetoïde, die aanvankelijk 1994 GT9 heette, werd in 1994 ontdekt door twee Japanse sterrenkundigen. Eerder werden planetoïden vernoemd naar Gene Roddenberry, de bedenker van Star Trek, en de actrice Nichelle Nichols, die in de tv-serie luitenant Uhura speelde. Ook het Star Trek-schip de Enterprise heeft een eigen planetoïde.

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de naamsverandering officieel goedgekeurd. Volgens de initiatiefnemer van de naamsverandering, hoogleraar astronomie Tom Burbine, betekent dit dat sterrenkundigen de naam gebruiken. "Dit wordt de naam die tot in de eeuwigheid gebruikt wordt."

De IAU heeft tot nu toe ingestemd met de naamgeving van ongeveer veertienduizend planetoïden. Circa 165 duizend planetoïden zijn geïdentificeerd en genummerd. Volgens de regels van de IAU heeft de ontdekker van een planetoïde tien jaar de tijd om een naam te bedenken. Daarna neemt het panel voorstellen van anderen in overweging. Eerder werden al planetoïden vernoemd naar onder anderen Einstein, Martin Luther King, John Lennon, Paul McCartney, Elvis Presley en Ella Fitzgerald.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen