Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rocksterren gaan echt eerder dood

Shownieuws

Rocksterren hebben echt een grotere kans jong te sterven dan andere mensen, zo blijkt uit onderzoek. Meestal komt dat door drugs of alcohol.

Rocksterren, berucht om hun wilde levenstijl, hebben echt een grotere kans jong te sterven dan andere mensen. Uit onderzoek van de Liverpool John Moores University naar meer dan duizend Britse en Amerikaanse artiesten, van Elvis tot Eminem, is gebleken dat zij twee à drie keer meer kans hebben op een vroege dood dan de rest van de bevolking.

Tussen 1956 en 2005 vielen er honderd vrij jonge doden onder de 1064 muzikanten die bij het onderzoek werden betrokken. Zo stierf niet alleen Elvis jong, maar ook bijvoorbeeld Jim Morrison van The Doors, Kurt Cobain van Nirvana en Jimi Hendrix. De laatste drie lieten het leven op 27-jarige leeftijd.

Meer dan een kwart van de sterfgevallen had iets van doen met het gebruik van drugs en alcohol. Ook blijkt dat rocksterren vooral in de eerste vijf jaar van hun carrière risico lopen het loodje te leggen. Het sterftecijfer is drie keer zo hoog als normaal. Zo stierven onder anderen Hendrix, Bon Scott van AC/DC en punkrocker Sid Vicious binnen vijf jaar na hun doorbraak.

Onder de Britse rockers is het gevaar om te sterven ongeveer 25 jaar na de doorbraak wel geweken. Dit is anders bij de Amerikanen, waar rocksterren ook dan nog twee keer zoveel kans hebben om te sterven dan anderen. Vooral hartaanvallen en beroertes maken slachtoffers. Te denken valt aan Jerry Garcia van Grateful Dead, Carl Wilson van de Beach Boys en Johnny Ramone van de Ramones, die alle drie doodgingen toen ze in de 50 waren.

Volgens het onderzoek is dat mede te wijten aan de trend onder oudere Amerikaanse muzikanten om opnieuw op tournee te gaan, waardoor ze zichzelf opnieuw blootstellen aan een ongezonde levenstijl. Maar ook de slechte gezondheidszorg in de VS kan ertoe leiden dat rocksterren die veel geld zijn kwijtgeraakt en zich niet goed verzekerd hebben, eerder doodgaan dan anderen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen