Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radiomaker Germaine Groenier (64) overleden

Shownieuws

Radio- en televisiemaker Germaine Groenier is maandag op 64-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar oude omroep de VPRO bekendgemaakt op de website.

Radio- en televisiemaker Germaine Groenier is maandag op 64-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar oude omroep de VPRO bekendgemaakt op de website.

Groenier presenteerde eind jaren zeventig het radioprogramma Germaine sans Gêne. Daarin besprak ze voor het eerst in de Nederlandse media seksuele problemen van luisteraars. Ook was ze bedenker van De J.J.A. Goeverneurstraat, waarin een jaar lang het dagelijks leven van een arbeidersstraat in Dordrecht werd gevolgd.

Van beide programma's werd tot voor kort gedacht dat er vrijwel niets van bewaard was gebleven, laat de VPRO weten. Vorige maand dook in het archief van oud-VPRO-radiomaker Kees Slager een complete serie cassettes op van het programma over de Goeverneurstraat. Omdat het programma over seks direct daarna werd uitgezonden, bleken op veel cassettes ook stukjes bewaard te zijn gebleven.

Voor de televisie regisseerde Groenier onder meer de serie Modern Leven voor de VPRO en Twee Winters Verder voor de Ikon. Haar herinneringen aan Germaine sans Gêne publiceerde Groenier in boekvorm. Volgens de uitgever ontlokte het programma 'woede, kritiek, lof en hilarische momenten bij de vele luisteraars'. De J.J.A. Goeverneurstraat wordt omschreven als een soort voorloper van Big Brother.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen