Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Publiek woont begrafenis Jos Brink bij in tenten

Shownieuws

Geïnteresseerden hebben donderdagmiddag de begrafenisceremonie voor Jos Brink bijgewoond in tenten. De tenten waren opgesteld aan beide kanten van de aula.

Belangstellenden hebben donderdagmiddag de begrafenisceremonie voor Jos Brink in Amsterdam bijgewoond in tenten. De twee grote witte partytenten waren opgesteld aan beide kanten van de aula op begraafplaats De Nieuwe Ooster. De honderden geïnteresseerden konden de dienst volgen via luidsprekers, er waren geen schermen opgesteld.

De aula zelf was gereserveerd voor genodigden en intimi van de theaterman, die vrijdag op 65-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen darmkanker. Tijdens de dienst spraken hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol, programmamaakster en actrice Mary Michon en Paul van Ewijk, de aangenomen zoon van Brink en zijn partner Frank Sanders.

Tijdens de dienst werd Jos vooral geprezen om zijn inzet voor anderen. Henk Krol prees de theaterman voor zijn inzet voor de homo-emancipatie. "Het is bijna beledigend om slechts te spreken over je immense betekenis voor de homo-emancipatie. Want jij was zo veel meer. Ja, je was homo; ja, je was een lolbroek, maar jezus wat was jij meer."

Mary Michon, die sinds 1961 met Jos bevriend was, prees hem voor zijn pastoraal werk en zijn stervensbegeleiding. "Lieve Jos, jouw boodschap, jouw opdracht, jouw gebod 'heb elkaar lief' is gehoord." Paul van Ewijk sprak ook over de vele projecten waar Brink zich voor inzette. "Van het helpen bij het opzetten van een dierenasiel tot het opzetten van een manege voor gehandicapte kinderen."

Ewijk haalde ook nog even de showkant van zijn mentor aan. "Je was zeker niet vies van glamour en glitter, al vond je dat de laatste jaren steeds betrekkelijker."Ten slotte nam hij afscheid met de woorden. "Na deze voorstelling gaat het leven morgen gewoon weer verder. Nu ga je op reis, geheel alleen. Lieve Jos, lieve vriend, goede vriend. Toi toi toi en tot ziens in het volgende theater."

Na de dienst werd de kist van Brink naar zijn graf begeleid door alle aanwezigen, waaronder Albert Verlinde, Evert Santegoeds, Erica Terpstra, Rob de Nijs en zijn vriendin Henriëtte Koetschruiter. Daar werden nog enkele woorden gesproken door Van Ewijk, waarna het Onze Vader werd gebeden, de kist werd bewierookt en besprenkeld met wijwater. Hierna konden alle geïnteresseerden nog langs het graf lopen om hun laatste eer te bewijzen aan de presentator, waarna de intimi alleen werden gelaten om in privacy afscheid te nemen van Jos Brink.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen