Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Lowlands barst los met Mika en The Killers

Shownieuws

De vijftiende editie van Lowlands is vrijdag losgebarsten met optredens van onder meer Editors, Mika en The Killers. De bands trokken overvolle tenten.

De vijftiende editie van Lowlands is vrijdag losgebarsten met optredens van onder meer Editors, Mika en The Killers. De bands trokken overvolle tenten en wisten hun publiek prima te vermaken. Alleen bij de woestijnnomaden van Tinariwen, die de zieke Lily Allen vervingen, bleef het relatief leeg. Ook troffen de festivalbezoekers het met het weer. Vanaf het eind van de middag bleef het droog en kwam zelfs af en toe de zon tevoorschijn.

Mika, die voor het eerst in Nederland optrad, trakteerde de uitpuilende tent Bravo op een uitstekende liveshow. De zanger, gehuld in spijkerbroek met bretels en een wit circusachtig jasje, bewees ook live over ongekende zangkwaliteiten te bezitten. De in Libanon geboren krullenbol bracht niet alleen de naar Queen neigende hit 'Grace Kelly' ten gehore, maar zong ook verschillende ballads vanachter zijn piano.

De mannen van The Killers leken zich dit jaar helemaal te hebben gestort op de aankleding van hun show. Zo was het podium van de Alpha bezaaid met kerstlampjes en zonnebloemen, en was de synthesizer van zanger Brandon Flowers versierd met een gewei. De fans leken er weinig aandacht aan te besteden. Luidkeels zongen ze mee met de vele hits die de Amerikanen brachten en daarbij schroomden ze niet met de voetjes van de vloer te gaan. Toen The Killers na ruim drie kwartier het podium verlieten, weigerde het uitzinnige publiek hen te laten gaan. Na hard geklap en gestamp op de houten vloer trakteerden de mannen hun fans op een toegift van nog drie nummers.

De in Arabische gewaden geklede mannen en vrouwen van Tinariwen waren een vreemde eend in de bijt. Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg was erg enthousiast over de band en noemde de vervanger van Lily Allen een 'unieke act'. De uit Mali afkomstige band wist maar een kwart van de Grolsch-tent vol te krijgen. De Arabische muziek klonk dan ook redelijk eentonig. Maar naarmate de festivalbezoekers wat meer in Arabische sferen kwamen, begonnen mensen hier en daar toch te heupwiegen. Eén Lowlander vond de woestijnblues zelfs geschikt om te breakdancen.

Op de tweede dag van het festival staan optredens gepland van Kaiser Chiefs, Chris Cornell, Interpol en Gabriel Rios. De weersverwachtingen zijn opnieuw goed.

De vijftiende editie van Lowlands vindt dit jaar op 17, 18 en 19 augustus plaats, net als voorgaande jaren op het terrein bij Walibi Flevo in Biddinghuizen. Het festival is met 55 duizend bezoekers volledig uitverkocht.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen