Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jos Brink overleden

Shownieuws

Jos Brink is vrijdagmiddag overleden aan de gevolgen van kanker. Dat bevestigt een woordvoerder van het pr-bureau van Purper, Royal Promotions.

Jos Brink is vrijdagmiddag overleden aan de gevolgen van kanker. Dat bevestigt een woordvoerder van Royal Promotions, het bureau dat de public relations van Brinks cabaretgroep Purper verzorgt. De televisiepresentator en acteur is 65 jaar geworden. Eind juli zei Brink ongeneeslijk ziek te zijn. Brink had darmkanker, met uitzaaiingen in zijn longen, lymfe en linkerbeen.

Ondanks de donkere vooruitzichten, besloot Brink zich begin augustus te laten opereren aan een tumor in zijn dikke darm. Doktoren gaven de cabaretier en schrijver geen kans op genezing, maar beloofden hem wel te proberen zijn lijden te verzachten.

De zware operatie aan zijn dikke darm bleef niet zonder consequenties. Wegens complicaties moest Brink half augustus nogmaals onder het mes, waarna hij in slaap werd gehouden, in de hoop op een spoedige genezing. Aan zijn ziektebed wenste hij slechts zijn echtgenoot Frank Sanders en zijn goede vriend Paul van Ewijk.

Jos Brink werd op 19 juni 1942 geboren in het Noord-Hollandse Heiloo. Na zijn toneelopleiding maakte een jonge Brink in 1959 zijn debuut in een hoorspel bij de Hoorspelkern van de Nederlandse Radio Unie, die later opging in de NOS.

Naast de vele theatervoorstellingen waarin hij te zien was, schreef hij tientallen boeken. Eerder dit jaar verscheen het boek 'Rouw op je dak', waarin Brink zijn ervaring met stervensbegeleiding uit de boeken deed. Zijn religieuze inspiratie uitte hij, naast zijn boeken, in zijn activiteiten bij de oecumenische basisgemeente De Duif in Amsterdam. Daar was de predikant sinds 1984 voorganger.

In de jaren zeventig werd Brink bij een groot publiek bekend door zijn eigen avondprogramma De Jos Brink Show, dat bij de Tros werd uitgezonden. Na zijn overstap naar de Avro maakte hij samen met Sandra Reemer de nog altijd bekende show Wedden Dat..? Voor het televisieprogramma, waarvoor hij in 1987 een Gouden Televizierring won, ging Brink de meest absurde weddenschappen aan.

Een weddenschap waarvoor hij onder een olifant moest gaan liggen, stond de televisiemaker ook decennia later nog bij. "Dat beest keek de hele tijd al vals naar me", zei hij in november vorig jaar, toen de dvd-box van de spelshow werd gepresenteerd. "Ik heb heimwee naar die tijd." Andere shows die Brink presenteerde waren 'Puzzeluur', 'Zondagskinderen', 'Langs heilige huisjes' en 'Cum laude'.

Ook op musicalgebied was Brink een grote naam. Samen met zijn partner Frank Sanders stond hij vanaf 1972 aan het hoofd van het theaterbedrijf Tekstpierement. Hun eerste productie, de musical 'Maskerade', werd een grote hit. Producties als 'Het hemelbed', 'Madame Arthur', 'Max Havelaar' en 'Hello Dolly' zouden volgen. In de musical 'Sonneveld' speelde hij zijn grote voorbeeld, cabaretier Wim Sonneveld. Voor zijn omvangrijke televisie- en theatercarrière werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tot en met dit jaar was Brink druk bezig met menig project. Net als vorig jaar zou hij optreden met de cabaretgroep Purper. Wegens zijn ziekte vervangt Jon van Eerd Brink dit najaar in 'Purper 101'. Ook had Brink toegezegd mee te spelen in de musical 'Op hoop van zegen', naar het gelijknamige boek van Herman Heijermans.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen