Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Pia Douwes geniet van opnames Evita-programma

Shownieuws

Musicalster Pia Douwes zegt zich heerlijk te voelen in haar rol als coach voor het Avro-programma 'Op zoek naar Evita'. "Dit is zo'n nieuwe en mooie ervaring."

Musicalster Pia Douwes zegt zich heerlijk te voelen in haar rol als coach voor het Avro-programma 'Op zoek naar Evita'. In het programma strijden vrouwen om de hoofdrol in de musical 'Evita'. "Workshops geven en coachen vind ik op dit moment in mijn leven veel spannender dan de rol zelf spelen", vertelde Douwes tijdens de perspresentatie van het programma. "Dit is zo'n nieuwe en mooie ervaring."

In 1996 speelde de musicalster zelf de rol van Eva Perón in 'Evita'. Douwes spreekt dus uit ervaring als ze zegt dat het een zware rol is. "Het is vooral om te zingen een enorm zware rol. Dus je moet qua stem heel goed op jezelf passen." Maar de aankomende hoofdrolspeelster moet niet alleen goed kunnen zingen. "Ze moet ook levenservaring en ambitie hebben, goed kunnen bewegen en acteren", stelt Douwes. "En niet onbelangrijk, ze moet kunnen inspireren en vooral de vele gezichten van Eva Perón kunnen neerzetten. De ene dag is ze een hoer, de andere dag een heilige."

Douwes maakt deel uit van een driekoppige jury, die uit vijftienhonderd kandidaten tien finalisten heeft gekozen. Zij kregen workshops op de Evita Academy, waar ook Willem Nijholt aan de slag ging met de potentiële kandidaten. De Nederlandse kijkers beslissen wie er elke week naar huis moet. Naast Douwes bestaat de jury uit producent Erwin van Lambaart en acteur Peter van de Velde. Volgens Van de Velde moet de nieuwe Evita een icoon zijn en sexappeal hebben. "Maar ook moet ze het Zuid-Amerikaanse in zich hebben, en een wil om er te komen, om avond aan avond live voor een publiek te staan."

Van Lambaart is zich ervan bewust dat deze rol niet de meest voor de hand liggende is om via een tv-programma te zoeken."Maar aan de andere kant is het ook logisch", vertelt Lambaart. "Want Evita was iemand die totaal onbekend en berooid van het platteland naar de grote stad ging. Zonder plannen en ideeën, maar mét talent en passie." Daar ziet Van Lambaart dan ook een mooie parallel. "Wij zoeken iemand die er nu nog niet is, maar die veel passie voor het vak heeft, veel talent bezit en nu op het grote podium gaat laten zien dat het gaat lukken."

Dat het Nederlands publiek de uiteindelijke winnaar zal kiezen, vinden de leden van de jury wel spannend. Maar Van Lambaart heeft er het volste vertrouwen in. Volgens Van de Velde is het grote gevaar dat mensen het programma gaan vergelijken met 'Idols' of 'X-factor'. "Maar we zoeken geen showbeest. We zoeken iemand die een karakter kan neerzetten." Douwes belooft het publiek op de goede weg te helpen. "Wij gaan zorgen als panel dat het publiek niet over het hoofd ziet dat je alles in huis moet hebben. Dat het niet alleen gaat om uitstraling."

De eerste twee afleveringen van 'Op zoek naar Evita' zijn inmiddels opgenomen. Daarna volgen acht liveshows, waarin de kijkers bepalen wie er afvalt. Aanstaande zondag zendt de Avro de eerste, door Frits Sissing gepresenteerde, aflevering uit.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen