Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Mia Farrow wil ruilen met rebel uit Darfur

Shownieuws

Mia Farrow heeft haar vrijheid aangeboden in ruil voor die van een rebel uit Darfur, Suleiman Jamous. Jamous kan bijdragen aan de vrede in het gebied.

Mia Farrow wil ruilen met rebel uit Darfur

(Novum/AP) - De Amerikaanse actrice Mia Farrow heeft haar vrijheid aangeboden in ruil voor die van een rebel uit de Sudanese regio Darfur, Suleiman Jamous. In een brief aan de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir liet de actrice weten zijn plaats in te willen nemen, zodat hij zich weer kan inzetten voor de vrede in Darfur.

Jamous wordt gezien als gematigd man en is geprezen voor zijn humanitaire werk. De Verenigde Naties denken dat hij kan helpen bij het vredesproces in Darfur. Hij is een belangrijke spil in het nader tot elkaar brengen van de versplinterde organisatie Sudan Liberation Army (SLA).

Jamous wordt echter al dertien maanden vastgehouden in een ziekenhuis van de Verenigde Naties in Kordofan, waar hij tegen zijn zin is ondergebracht. Hij heeft een maagoperatie nodig die in dat ziekenhuis niet kan worden uitgevoerd. Als Jamous het ziekenhuis verlaat, wordt hij gearresteerd.

De 62-jarige Farrow, doe ooit getrouwd was met Frank Sinatra en Woody Allen, is ambassadeur van Unicef. Ze is twee keer in Darfur geweest, waar sinds 2003 een oorlog woedt die aan zeker tweehonderdduizend mensen het leven heeft gekost. Farrow heeft vijftien kinderen, van wie er elf zijn geadopteerd.

"Ik bied mijn vrijheid aan omdat ik weet van welke betekenis de vrijheid van Jamous is voor de burgers van Darfur", verklaart de actrice haar daad.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen