Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Mia Farrow bij herdenking genocide Rwanda

Shownieuws

De Amerikaanse actrice Mia Farrow heeft samen met genocide-overlevenden een herdenkingsceremonie bijgewoond in een school in Rwanda.

(Novum/AP) - De Amerikaanse actrice Mia Farrow heeft woensdag samen met genocide-overlevenden een herdenkingsceremonie bijgewoond in een school in Rwanda. Tweeduizend Rwandezen vonden daar de dood tijdens de genocide in 1994, toen Hutu's in honderd dagen vele tienduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's doodden.

Farrow leidt een fakkel-estafette door landen waar genocide heeft plaatsgevonden met als doel China onder druk te zetten alles te doen om een einde te maken aan het vele geweld in Sudan, een bondgenoot van China. Farrow zet zich al langer in voor vrede in de Sudanese regio Darfur.

In Darfur kwamen sinds 2003 meer dan tweehonderdduizend mensen om en sloegen tweeënhalf miljoen mensen op de vlucht. In dat jaar namen stammen van etnisch-Afrikaanse boeren de wapens op tegen de door Arabieren gedomineerde regering in Khartoem.

De Veiligheidsraad heeft een gecombineerde vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in het leven geroepen. Ongeveer 26 duizend soldaten en agenten moeten vanaf het einde van dit jaar de rust in Darfur doen terugkeren.

De 62-jarige Farrow, die ooit getrouwd was met Frank Sinatra en Woody Allen en speelde in films als 'Rosemary's baby' en 'Husbands and wives', is ambassadeur van Unicef. Ze is meermaals in Darfur geweest.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen