Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmfonds geeft 2,4 miljoen euro aan jeugdfilm

Shownieuws

Het Nederlands Fonds voor de Film schenkt een subsidie van 2,4 miljoen euro aan de jeugdfilm 'De brief voor de koning'. Negen films krijgen 8,6 miljoen euro.

Het Nederlands Fonds voor de Film schenkt een subsidie van 2,4 miljoen euro aan de jeugdfilm 'De brief voor de koning'. Dat maakte de instelling woensdag bekend. Negen Nederlandse films krijgen een totaalbedrag van 8,6 miljoen euro. De historische film 'Bride flight' krijgt een subsidie van ruim 2,3 miljoen euro, het op één na grootste bedrag.

'Het leven uit een dag' en 'Amsterdam' krijgen respectievelijk 904 en 822 duizend euro. Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse actrice Marisa Tomei een rol speelt in 'Amsterdam', een film van theaterregisseur Ivo van Hoven. 'Vox populi' ontvangt 710 duizend euro.

De films 'Het echte leven', 'Atlantis', 'De botox methode' en 'J'accuse' krijgen bedragen van tussen de tweehonderd en vierhonderdduizend euro. Een aanvraag voor de film '1-900', naar een scenario van Theo van Gogh, is nog in behandeling. De regie ligt in handen van de Amerikaan John Torturro, die ook de remake van 'Interview' maakte. Van 'Spion van Oranje', de nieuwste film van regisseur Tim Oliehoek, is eveneens onduidelijk of het subsidie zal ontvangen.

Half juni deden elf filmproducenten een subsidieaanvraag bij het Nederlands Fonds voor de Film, in het kader van de Suppletieregeling Filminvesteringen Nederland. Het nieuwe systeem, dat toen net van start was gegaan, moet het financieren van publieksfilms vergemakkelijken.

De regeling houdt in dat filmprojecten waarvan 65 procent van het productiebudget is gefinancierd, een beroep kunnen doen op de subsidie om de resterende 35 procent te bemachtigen. Dit jaar is 11,5 miljoen euro beschikbaar.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen