Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Anneke Grönloh speelt Indische oma

Shownieuws

Anneke Grönloh geniet van haar rol als Indische oma in de film 'Ver van familie'. "Ik heb deze filmrol aangenomen omdat het me zo aan mijn moeder doet denken."

Anneke Grönloh geniet van haar rol als Indische oma in de film 'Ver van familie'. "Ik heb deze filmrol aangenomen omdat het me zo aan mijn moeder doet denken", vertelt de zangeres. "Als ik aan haar denk, gaat het me ook heel makkelijk af." De 65-jarige artieste is momenteel in Radio Kootwijk op de Veluwe voor opnamen van de Nederlandse dramafilm.

Aanvankelijk zou de zangeres alleen een bijrol spelen in de film van Marion Bloem, die ook het boek schreef waarop 'Ver van familie' is gebaseerd. "Ik ging naar haar toe, stapte uit de auto en bijna direct zei ze: 'jij bent het, jij bent de oma'", zegt Grönloh tegen Novum Nieuws. "Ik dacht bij mezelf: 'dat is toch één van de hoofdrollen?'."

Dat 'Ver van familie' haar filmdebuut is, valt haar niet zwaar. "Ik denk dat acteren op het toneel moeilijker is dan een film maken. Elke scène wordt drie á vier keer opgenomen. Het is het wachten dat heel erg vervelend is." Terence Schreurs, die de hoofdrol speelt, is onder de indruk van de acteerkunsten van haar filmoma. "Ze had al jaren geleden actrice moeten worden", zegt de 31-jarige actrice. "Als ze speelt geloof je haar, dan ís ze oma."

De jonge actrice, die eerder te zien was in de griezelfilm 'Doodeind', speelt een meisje van Indische afkomst, dat door haar vader wordt opgevoed in Amerika. Wanneer hij overlijdt, gaat ze in Nederland op zoek naar haar Indische familie. "Het wordt dan een soort spoorzoekertje", legt Schreurs uit. "Ik vind het een spannend en herkenbaar verhaal."

Ook Nada van Nie, die een bijrol speelt in de familiefilm, ligt het verhaal na aan het hart. "Het gaat over Indo's, dat ben ik zelf ook en zo voel ik me ook", zegt de SBS-presentatrice. "Ik voel me Indisch in de zin dat ik met een Indische oma en moeder ben opgevoed, met Indisch eten, gastvrijheid en verhalen uit het verleden. Toen ik voor het eerst in Indonesië op bezoek ging was het alsof ik thuiskwam."

Hoewel Katja Schuurman, die ook een bijrol speelt, niet van Indische afkomst is, kan ze zich goed inleven in de personages. "Ik ben een mengelmoes van Antilliaans, Surinaams, Chinees en Nederlands", vertelt ze. "Dat Indische ken ik niet echt. Maar wel een beetje dat buitenlandse, met een grote familie samen zijn. Het grote familiegevoel ken ik wel."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen