Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gare du Nord en McDonald's leggen ruzie bij

Shownieuws

Gare du Nord en McDonald's hebben via Chrysalis laten weten dat er niet langer sprake is van ruzie. Er komt geen rechtszaak, zo meldt Muziek en Beeld.

Gare du Nord en McDonald's hebben niet langer ruzie. Dat hebben zij laten weten via muziekuitgever Chrysalis. Van het opstarten van rechtszaken of het treffen van rechtsmaatregelen is geen sprake, zo meldt het muziekvakblad Muziek en Beeld.

Het Nederlandse producersduo was van mening dat de muziek die in de nieuwe commercial van de fastfoodketen wordt gebruikt, sprekend lijkt op het nummer 'Marvin & Miles' van Gare du Nord en overwoog naar de rechter te stappen wegens inbreuk op de auteursrechten.

Een woordvoerder van reclamebureau TBWA, dat de spot maakte, vertelt dat het bedrijf de zaak inmiddels achter zich heeft gelaten. "De verantwoordelijkheid voor het nummer lag bij de componist, Massive Music", vertelt ze. "De componist is met muziekuitgever Chrysalis en de vertegenwoordigers van Gare du Nord in overleg getreden en ze hebben de composities naast elkaar gelegd."

Wat er precies besproken is, blijft onduidelijk. "Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er geschikt is in de zaak, aangezien we een harde 'case' hadden", vertelt de woordvoerder van het reclamebureau.

Nadat TBWA onlangs werd benaderd door Chrysalis met de mededeling dat het nummer op dat van Gare du Nord leek, huurde het een gerenommeerde Amerikaanse musicologist in. Hij onderwierp het nummer aan een uitgebreid onderzoek en constateerde dat er absoluut geen ontoelaatbare inbreuk is op de auteursrechten van Gare du Nord.

"We willen benadrukken dat we op goede voet staan met Gare du Nord en we sluiten zeker niet uit dat we in de toekomst nog eens samenwerken", zegt de woordvoerder. "Niemand heeft er belang bij als hier een grote zaak van gemaakt wordt."

Gare du Nord bracht in 2001 het debuutalbum 'Excellounge' uit. De muziek van het Nederlands/Belgische duo is gebruikt voor onder meer de soundtrack van de tv-serie Six Feet Under en de film 'Ghostrider'. Het vierde album van Gare du Nord, 'Sex & jazz', staat al elf weken in de Mega Album Top 100. De plaat staat momenteel op de 33e plaats.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen