Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwarte Cross strijdt tegen boerenimago

Shownieuws

Het Zwarte Cross Festival wordt niet alleen bezocht door getatoeëerde mannen. Dat vertelt Gijs Jolink. "Er zijn ook niet alleen maar boeren uit de Achterhoek."

Het Zwarte Cross Festival wordt niet alleen bezocht door getatoeëerde mannen op Harley Davidsons. Dat zegt organisator Gijs Jolink, die met zijn band Jovink & the Voederbietels de spil vormt van het jaarlijkse evenement. "En er zijn ook niet alleen maar boeren uit de Achterhoek die door de modder rollen en met bier smijten."

Door mond-tot-mondreclame is het publiek van het motorcrossfestival door de jaren heen steeds gevarieerder geworden. "De helft van de bezoekers komt inmiddels van buiten de Achterhoek", schat Jolink, wiens vader Bennie Jolink met zijn band Normaal eveneens van de partij is. Ook de relatief lage entreeprijs van vijftien euro per dag zorgt volgens Jolink voor een grote toestroom. "Dat is natuurlijk veel minder dan de prijs van veel andere muziekfestivals."

Naast de vele motorcrossers die naar Lichtenvoorde afreizen, geven ook muzikanten als Ilse DeLange, Di-rect, Within Temptation, Krezip en Status Quo acte de présence. Ook Jovink & the Voederbietels, die in maart aankondigden uiteen te gaan, treden op.

Het zal niet de laatste keer zijn dat de rockers van zich laten horen op het festival. "We stoppen in oktober met toeren, maar het festival blijft wel bestaan en Jovink in feite ook", zegt de 36-jarige muzikant. "We leven allemaal nog en we zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan."

Nieuw dit jaar is de Theaterweide, een speciaal afgezet gebied van het festivalterrein waarop verschillende vormen van theater de ruimte krijgen. Onder anderen Jules Deelder en André Manuel zijn van de partij.

De Zwarte Cross vindt plaats op vrijdag, zaterdag en zondag. SBS 6 zendt van donderdag tot en met maandag opnamen van het festival uit na de late edities van Shownieuws.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen