Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Internetpetitie tegen Gouden Kooi

Shownieuws

Op de website Stopgoudenkooi.nl is een petitie gestart voor het stopzetten van de realityshow van Tien. Inmiddels hebben duizenden mensen getekend.

Op de website Stopgoudenkooi.nl is een petitie gestart voor het stopzetten van de realityshow van zender Tien. Inmiddels hebben duizenden mensen de petitie ondertekend. "De programmamakers hebben de touwtjes niet meer in handen, de politiek grijpt niet in en dus wie moeten er dan opstaan", vraagt de anonieme initiatiefnemer zich af. "Juist, de burgers!"

De actie komt enkele dagen nadat psycholoog Bob van der Meer aankondigde een kort geding te willen aanspannen tegen de makers van het programna. Als voorzitter van de Stichting Europees Expertisecentrum voor Veiligheid stelde hij dat de show aanzet tot geweld. In de realityshow vonden al vele keren gevechten en pesterijen plaats.

Van der Meer werkt druk aan een lijst met juridische argumenten die tegen de show pleiten. Deze lijst wil hij binnenkort aanbieden aan enkele juristenkantoren, in de hoop dat iemand pro bono een kort geding wil aanspannen. "Aanzetten tot geweld is nog altijd strafbaar", legt hij uit. "Pesten is het structureel toepassen van lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld. Al voor de show werd uitgezonden, kondigde De Mol hem aan als pestshow. Dat is dus strafbaar."

Tien maakt zich geen zorgen over de recente acties tegen De Gouden Kooi. "Iedereen is vrij om acties te beginnen", zegt een woordvoerder. "Maar er kijken nog altijd dagelijks een half miljoen mensen naar het programma. Dat zegt ook wat." Volgens de woordvoerder zijn de bewoners van de villa opnieuw gewaarschuwd. "We hebben de regels weer aangescherpt. Geweld wordt absoluut niet getolereerd. Wie geweld gebruikt, vliegt eruit."

CDA-Kamerlid Joop Atsma, die zich meermaals negatief uitliet over De Gouden Kooi, vindt de actie een bewonderenswaardig initiatief. "Het is goed dat mensen in actie komen", zegt hij. "Ze kunnen op mijn steun rekenen." De politicus zal de petitie niet ondertekenen, aangezien deze zal worden aangeboden aan de Tweede Kamer. Atsma zet liever niet zijn handtekening onder een brief die aan hem zelf is gericht.

Vorige week was in een live-uitzending op de website van het programma te zien hoe een aantal vrouwelijke bewoners van de villa deelneemster Lieke de kleren van het lijf trok. Huub, die een relatie met Lieke heeft, werd hardhandig in de houdgreep genomen door zijn medebewoners Jaap, Brian en Dennis. Het filmpje is door de maker van Stopgoudenkooi.nl op de site geplaatst om de gewelddadigheid van de show te benadrukken.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen