Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Fashion Week ook podium voor jonge ontwerpers

Shownieuws

De Amsterdam Fashion Week biedt niet alleen een podium voor gevestigde ontwerpers als Mart Visser en Hans Ubbink. Er zijn ook veel shows van jong talent.

De Amsterdam Fashion Week biedt niet alleen een podium voor gevestigde ontwerpers als Mart Visser en Hans Ubbink. Ook jong talent krijgt in de modeweek de mogelijkheid zichzelf te presenteren. Zij moeten dan wel bereid zijn om hard te werken, getuigt ontwerpster Catta Donkersloot die maandagavond haar collectie toonde. "Ik ben vanochtend al heel vroeg opgestaan om te koken voor alle modellen, want ik heb geen geld om catering te betalen", lacht ze.

Donkersloot presenteerde maandag haar collectie 'Symbiose', die ze samen met fotografe Lisa Kortenhorst ontwikkelde. De vriendinnen communiceerden gedurende enkele maanden alleen met beelden. Lisa stuurde een foto per email, waarop Catta reageerde met een kledingstuk, en zo verder. Het resultaat is een meisjesachtige collectie, met veel kokerrokken, bloesjes en jurkjes met linten en subtiele prints, in zwart, wit en grijstinten.

'Symbiose' is de tweede onafhankelijke collectie van de 27-jarige ontwerpster, sinds zij vorig jaar haar masteropleiding aan het Fashion Instituut Arnhem (FIA) afrondde. Ondanks de vele positieve reacties op haar werk -voor haar afstudeercollectie van het FIA won zij een Italiaanse Mittel Moda Fashion Award- is de kleding van Catta nog niet te koop in winkels.

Daar zit een gedachte achter, vertelt ze. "Mijn strategie is om eerst een paar shows te doen, zodat ik naamsbekendheid krijg. Ik wil niet slechts een paar stuks in enkele winkels hebben hangen en die zelf dan allemaal moeten maken." Catta hoopt dat ze uiteindelijk bekend genoeg zal zijn om haar werk in een grote oplage te laten produceren. "Ik wil het goedkoop houden, niet zo goedkoop als H&M, maar wel betaalbaar voor jonge vrouwen."

De zevende editie van de Amsterdam Fashion Week duurt tot en met maandag. Op verschillende locaties in Amsterdam vinden mode-evenementen plaats. Onder anderen Hans Ubbink, Judith Osborn, Mart Visser en Daryl van Wouw tonen deze week nog hun nieuwe collecties.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen