Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Met engelen pratende Noorse prinses onder vuur

Shownieuws

Noorse krant Bergens Tidende roept prinses Martha Louise op haar koninklijke titel op te geven omdat ze met engelen kan praten.

(Novum/AP) - De prestigieuze Noorse krant Bergens Tidende heeft prinses Martha Louise opgeroepen haar koninklijke titel op te geven nu ze beweert te kunnen communiceren met engelen. De 35-jarige prinses, die vierde is in de lijn van troonopvolging, heeft een storm aan mediakritiek ontketend sinds haar betrokkenheid bij een alternatieve privéschool die mensen leert met engelen te praten.

Koningshuiskenners trekken ernstig in twijfel of de officiële verplichtingen van Martha Louise kunnen worden gecombineerd met haar werk voor 'de engelenschool', zoals de Noorse media het instituut noemen. Ze vinden dat leden van het koninklijk huis zich niet moeten inlaten met spiritualiteit. Ook wordt betwijfeld of de prinses geestelijk wel helemaal in orde is.

Martha Louise schreef op de website van de Astarte Education School dat ze heeft geleerd hoe ze kan communiceren met paarden en engelen. In een interview met de nationale televisiezender NRK probeerde ze zaterdag vervolgens haar kijk op het bestaan van engelen vorm te geven. "Sommigen voelen ze, anderen zien ze. Voor mij zijn het wezens van licht die een sterk besef van liefde uitstralen."

De onrust in de media vergeleek ze met een heksenjacht. "Als ik een paar honderd jaar geleden had geleefd, was ik op de brandstapel gegooid."

Vorige maand liet het koninklijk huis weten dat Martha Louise een tijdje moest verzuimen wegens ziekte. Details daarover zijn nooit vrijgegeven. Een woordvoerder van de prinses wilde maandag niet op de kwestie reageren.

In Nederland speelde in 1995 een soortgelijke kwestie. Toen kwam het alom bekritiseerde boek 'Dialoog met de natuur' uit, geschreven door prinses Irene, de zus van koningin Beatrix. Sindsdien staat zij bekend als de vrouw die met bomen praat.

Martha Louise is de dochter van koning Harald V en koningin Sonja. Ze is de oudere zus van kroonprins Haakon. In 2002 trouwde ze met Ari Behn, een Noorse schrijver.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen