Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regisseur Michelangelo Antonioni (94) overleden

Shownieuws

De Italiaanse filmmaker Michelangelo Antonioni is maandagavond op 94-jarige leeftijd overleden. De regisseur is vredig gestorven in zijn huis in Rome.

De Italiaanse filmmaker Michelangelo Antonioni is maandagavond op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa. De regisseur is vredig gestorven in zijn huis in Rome, met zijn echtgenote Enrica Fico aan zijn zijde. Antonioni overleed op dezelfde dag als de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman.

Woensdag word Antonioni opgebaard op het Capitool in Rome. Zijn begrafenis zal enkele dagen daarna plaatsvinden in de stad Ferrara, waar hij op 29 september 1912 werd geboren.

Antonioni studeerde economie aan de Universiteit van Bologna. In 1939 vetrok hij naar Rome waar hij de eerste kneepjes van het regievak leerde aan het Centro Sperimentale Di Cinematografia.

Antonioni maakte films als 'L'avventura' (1959), 'La notte' (1960) en 'L'eclisse' (1962). Zijn lievelingsactrice was Monica Vitti, met wie hij vaak samenwerkte.

Met 'Blowup' (1966), met Vanessa Redgrave en David Hemmings, bereikte hij een groot publiek. De film over een fotograaf die getuige wordt van een moord als hij een kiekje vergroot, was een wereldwijd succes. In 1995 kreeg Antonioni een Oscar voor zijn gehele oeuvre.

Een veelvoorkomend thema in het werk van Antonioni was dat de gevoelens van mensen hetzelfde zijn als een paar duizend jaar geleden. Hij had een scherp oog voor de vervreemding tussen mensen en hun onvermogen tot communicatie.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen