Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Prince blijft ongrijpbaar podiumbeest

Shownieuws

Prince is terug met het album 'Planet earth', dat vandaag uikomt. Ook is hij in augustus en september terug met 21 concerten in de O2 Arena in Londen.

In zijn autobiografie schreef Miles Davis dat Prince de enige artiest is die muziek kan vernieuwen. En hoewel de legendarische jazztrompettist daarmee hoogstwaarschijnlijk doelde op de muzikale bekwaamheid van de zanger, acteur, muzikant, regisseur en producent, moge inmiddels duidelijk zijn dat Prince er ook als zakenman progressieve ideeën op nahoudt.

Een van zijn meest recente acties is het gratis weggeven van zijn nieuwe album 'Planet earth' bij de Britse krant The Mail on Sunday, waarvan prompt drie miljoen stuks werden verkocht. Prince haalde zich er de woede van muziekwinkels mee op de hals, die hun omzet zagen dalen en al het eerdere werk van de Amerikaanse artiest het liefst meteen in de prullenbak zouden kieperen. Vurig werd de hoop uitgesproken dat Prince verandert van The Artist Formely Known as Prince in The Artist Formerly Available in Record Stores.

De artiest zelf zal er geen nacht minder om slapen. Als een van de weinigen lijkt de Minneapolis Midget zich erbij neer te leggen dat het waarschijnlijker is dat mensen een plaat van elkaar gaan kopiëren naarmate deze langer te koop wordt aangeboden. Met het weggeven van 'Planet earth' bij een krant geeft Prince mensen de kans zich weer eens speciaal te voelen met het bezit van een 'echte' cd.

Dat fans de inmiddels 48-jarige Prince hoe dan ook waarderen, onorthodoxe distributiemethode of niet, blijkt wel uit het feit dat vijftien van de 21 concerten die Prince in augustus en september geeft in Londen reeds zijn uitverkocht. En als ook de overige zes concerten uitverkopen, kunnen Prince en de zijnen zo'n 26 miljoen dollar op hun bankboekje bijgeschreven zien worden.

Om alvast in de stemming te komen voor de concertreeks in de O2 Arena, gaf Prince vorige week een verrassingsoptreden op het Montreux Jazz Festival in Zwitserland. Op de ultrachique locatie aan het Meer van Genève liet Prince zijn publiek zoals het een echte divo betaamt weliswaar bijna anderhalf uur wachten. Maar toen hij het podium van de Stravinski Hall eenmaal betrad, kon de avond voor de toehoorders niet meer stuk. Gehuld in een knalrood maatpak, slechts een van zijn vier outfits die avond, en met zwarte hoed schuin op het hoofd, bracht hij hen in extase met de klassieker 'Purple rain', met de tranentrekker 'Nothing compares to U', met covers als 'Love is a losing game' van Amy Winehouse en met 'Come together' van The Beatles.

'Sometimes it snows in april' bezorgde menigeen een kippenvelmoment en 'Musicology' en 'Play that funky Music (white boy)' van Wild Cherry brachten vrijwel alle voetjes van de vloer. Twee uur later was het publiek bezweet maar geroerd. De Prince-maagden, zij die nooit eerder een optreden van de 1,58 meter lange superster hadden bijgewoond, waren verslaafd, de experts voldaan. Dat de grootmeester ondertussen maar één nummer van zijn nieuwe plaat had laten horen -het gierende 'Guitar'- was nauwelijks iemand opgevallen.

Prince zou Prince niet zijn als hij na afloop van het concert geen geruchtenstroom op gang wist te brengen over een geheimzinnige aftershow. Erachter komen waar dit mysterieuze feestje zou plaatsvinden, bleek voor fans een lijdensweg, want niemand in Montreux wist hoe, waar, wanneer en of er überhaupt een feestje was. De volgende ochtend was het huilen geblazen toen bleek dat Prince de daad bij het woord had gevoegd. Diep in de nacht, naar verluidt rond half vier, had hij muzikale act de présence gegeven in een plaatselijk jazzcafé. Schrale troost is dat alle concerten in Londen worden gevolgd door officiële aftershows.

Of generatiegenoot Michael Jackson ooit nog een comeback maakt is maar de vraag, en ook Madonna verliest steeds meer aan allure. Prince gaat in elk geval, en op geheel eigen wijze, stug door. 'Planet earth' ligt vanaf vandaag in de winkels.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen