Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Harry Potter-hype dringt door tot Afghanistan

Shownieuws

De Harry Potter-hype is ook doorgedrongen tot Afghanistan. Een Amerikaans bedrijf haalde vijftig exemplaren uit Dubai naar de Afghaanse hoofdstad Kabul.

(Novum/AP) - De Harry Potter-hype is ook doorgedrongen tot Afghanistan. Vijftig gelukkige buitenlanders die in het land verblijven hebben de hand weten te leggen op een exemplaar van het laatste boek over de tovenaarsleerling. En daar mogen ze John Connolly van het Amerikaanse logistieke bedrijf Paxton dankbaar voor zijn.

'Harry Potter and the deathly hallows' verscheen zaterdag wereldwijd op precies hetzelfde moment. Connolly was op dat moment in het oliestaatje Dubai en kocht daar de vijftig exemplaren waarmee hij vervolgens op het vliegtuig naar de Afghaanse hoofdstad Kabul stapte. "Als logistiek bedrijf met een vestiging in Afghanistan leek het ons niet meer dan logisch de mensen hier ook van Harry Potter te laten genieten", motiveert hij zijn actie.

De reacties op het boek waren volgens Connolly ongekend. Vooral de reactie van de 41-jarige Amerikaanse VN-medewerker Jayne Cravens zal hem bijblijven. "Ze rende mijn kantoor binnen als een 9-jarig meisje op eerste kerstdag", vertelt hij. "Het was fantastisch om haar op en neer te zien springen. Alsof ze net de fiets had gekregen waar ze de kerstman om had gevraagd."

De Amerikaan Steve Landrigan vertelt dat het heerlijk was om het boek zo snel in handen te krijgen, in een land waar nieuwe films en boeken zeldzaam zijn. Harry Potter brengt volgens hem wat afleiding in het door oorlog verscheurde land. "In Afghanistan heb je het nodig dat er leuke dingen gebeuren en je even kunt lachen. Het boek is daarom heel erg welkom."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen