Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gare du Nord baalt van McDonald's

Shownieuws

Gare du Nord ligt in de clinch met McDonald's. De muziek die de fastfoodketen gebruikt in een commercial lijkt op een nummer van het producersduo.

Gare du Nord ligt in de clinch met McDonald's. De muziek die de fastfoodketen gebruikt in een nieuwe commercial lijkt op het nummer 'Marvin & Miles' van het Nederlandse producersduo.

Barend Fransen, tekstschrijver en producer van Gare Du Nord, had het reclamefilmpje nog niet gezien, maar ontving er van alle kanten felicitaties voor. "Bij beluistering blijken compositie, arrangement en de typische sound inderdaad als twee druppels water te lijken op het intro van onze compositie 'Marvin & Miles'", zegt hij in het muziekvakblad Muziek en Beeld.

Fransen vindt het nog te vroeg om van plagiaat te spreken. "Momenteel wordt onderzocht of we überhaupt een 'case' hebben", vertelt hij. In de auteurswet is vastgelegd in hoeverre composities op elkaar mogen lijken.

Reclamebureau TBWA, dat verantwoordelijk is voor de spot, ontkent ten stelligste dat er sprake is van enige vorm plagiaat. "We hebben het nummer zelf laten componeren door Massive Music", zegt een woordvoerder van het reclamebureau woensdag. "Bij zulke projecten is altijd een musicologist betrokken, die uitzoekt of het nummer gelijkenissen vertoont met al bestaande muziek, en dat was niet het geval."

Nadat TBWA werd benaderd door Chrysalis, de muziekuitgever van Gare du Nord, met de mededeling dat het nummer op dat van Gare du Nord leek, huurde het een gerenommeerde Amerikaanse musicologist in. Hij onderwierp het nummer aan een uitgebreid onderzoek en constateerde dat er absoluut geen ontoelaatbare inbreuk is op de auteursrechten van Gare du Nord.

"We hebben ons uitgebreide rapport naar Gare du Nord gestuurd, maar zij voeren een eigen onderzoek uit", vertelt de woordvoerder. "Ze zijn, zonder de uitslag van hun eigen onderzoek af te wachten, met het nieuws naar buiten getreden en dat vinden we erg jammer." De woordvoerder laat weten dat ze Gare du Nord verantwoordelijk houdt voor de eventuele imagoschade die McDonald's oploopt.

TBWA verdenkt het loungeduo ervan dat ze willen meeliften op de commotie die ontstaan is over de hamburgerreclame. Binnenkort brengt Gare du Nord 'Marvin & Miles' uit op single.

Het Nederlands/Belgische duo bracht in 2001 het debuutalbum 'Excellounge' uit. De muziek van Gare du Nord is gebruikt voor onder meer de soundtrack van de serie Six Feet Under en de film 'Ghostrider'. Het vierde album van Gare du Nord, 'Sex & jazz', staat al tien weken in de Mega Album Top 100. De plaat staat momenteel op de 36e plaats.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen