Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Franse acteur Michel Serrault (79) overleden

Shownieuws

De Franse acteur Michel Serrault is zondag in Honfleur in Normandië aan kanker overleden. Hij is 79 jaar geworden, zo maakte zijn priester bekend.

(Novum/AP) - De Franse acteur Michel Serrault is zondag thuis in zijn woonplaats Honfleur in Normandië aan kanker overleden. Hij is 79 jaar geworden. Dat heeft zijn priester maandag meegedeeld.

Serrault heeft tijdens zijn carrière in 135 films gespeeld en werd drie keer onderscheiden met een César, de Franse versie van de Oscar. Eén daarvan kreeg hij voor zijn bekendste rol als travestiet in de film 'La cage aux folles' uit 1978.

De Franse president Nicolas Sarkozy roemde maandag Serraults 'indrukwekkende filmografie' en refereerde aan de acteur als een 'monument van de wereld van theater, cinema, en televisie'. Serrault is vaak geprezen om zijn veelzijdigheid als acteur, omdat hij zowel komische als tragische rollen tot een succes wist te maken.

Michel Serrault werd in 1928 geboren in Brunoy, ten zuiden van Parijs. Aanvankelijk had hij zijn zinnen gezet op het priesterschap, maar het was de gelofte van kuisheid die hem op andere gedachten bracht, zoals hij later verklaarde. Hij maakte zijn debuut op het witte doek in 1954 in de film 'Ah! Les belles bacchantes', van Jean Loubignac.

Zijn eerste hoofdrol kreeg hij in 1972, in de film 'Le viager', van filmer Pierre Tchernia. Zijn grote internationale doorbraak zou echter in 1978 komen, toen hij zowel in de film- als de toneelversie van 'La cage aux folles' de rol van flamboyante nachtclubeigenaar Albin Mougeotte, oftewel travestiet Zaza Napoli, vertolkte.

Serrault bleef tot hij achter in de zeventig was acteren. Een van zijn laatste rollen was in de film 'Les enfants du pays' uit 2006, over het aandeel van Afrikaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Serrault wordt woensdag of donderdag in Honfleur begraven.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen