Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regisseur Ingmar Bergman (89) overleden

Shownieuws

De Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Zweedse persbureau TT. De filmmaker overleed in zijn huis in Faro.

Regisseur Ingmar Bergman (89) overleden

(Novum/AP) - De Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Zweedse persbureau TT maandag. De filmmaker is vredig heengegaan in zijn huis in Faro, zo heeft zijn dochter Eva verteld aan TT.

Volgens het persbureau is nog niet duidelijk waneer de begrafenis zal plaatsvinden. Wel maakte zijn dochter bekend dat de ceremonie wordt bijgewoond door een kleine groep vrienden en familie.

Bergman maakte filmklassiekers als 'Maagdenbron', 'Persona', 'Het uur van de wolf' en 'Fanny en Alexander'. Driemaal won hij een Oscar in de categorie beste buitenlandse film. Hij werd vele malen voor de filmprijs genomineerd.

De befaamde filmmaker werd in 1918 geboren in het Zweedse Uppsala, als zoon van een Lutherse predikant. Hij kreeg een strenge en religieuze opvoeding. Al op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in toneel en film. Existentiële vraagstukken, religie en sterfelijkheid stonden centraal in zijn oeuvre, dat tientallen films en toneelstukken beslaat.

Als regisseur liet Bergman veel over aan de acteurs met wie hij werkte. In de latere jaren van zijn carrière liet hij hen zelfs veel van hun dialogen improviseren. Hij werkte veelal met een vaste schare acteurs, onder wie Liv Ullman, Bibi Andersson, Harriet Andersson en Gunnar Björnstrand.

Bergman is vijf keer getrouwd. Zijn eerste vier huwelijken eindigden in een scheiding. Zijn laatste huwelijk, met Ingrid von Rosen, duurde het langst. Na een huwelijk van bijna 25 jaar overleed Von Rosen in 1995 aan maagkanker. Bergman heeft negen kinderen bij verschillende vrouwen, onder wie Liv Ullman.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen