Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Joke van Leeuwen wint Gouden Penseel

Shownieuws

Joke van Leeuwen heeft het Gouden Penseel gewonnen. Haar boek 'Heb je mijn zusje gezien' is bekroond als mooiste Nederlandstalige geïllustreerde kinderboek.

Auteur en illustrator Joke van Leeuwen heeft het Gouden Penseel 2007 gewonnen. Haar boek 'Heb je mijn zusje gezien' is bekroond als mooiste Nederlandstalige geïllustreerde kinderboek. De prijs werd dinsdag uitgereikt in het Centraal Museum Utrecht.

De jury prijst de winnaar om de onverwachte wendingen in 'Heb je mijn zusje gezien': "Joke van Leeuwen zet haar lezers en vooral kijkers op een prettig prikkelende manier op het verkeerde been. Ze brengt je telkens net een beetje uit het lood. De platen in dit boek zijn prachtig van vorm en structuur en zeer doordacht samengesteld. Boffers zijn het, de kinderen die dit boek onder ogen krijgen."

De Zilveren Penselen, prijzen voor de mooiste geïllustreerde kinderboeken waar ook buitenlandse illustratoren kans op maken, zijn dit jaar voor 'Feodoor heeft zeven zussen' van Sieb Posthuma en 'Keepvogel - de uitvinding' van Wouter van Reek. De Vlag & Wimpels, de eervolle vermelding van de jury, zijn gegaan naar 'Lola en de leasekat' van Ceseli Josephus Jitta, 'Het allermooiste cadeau' van Patrick Mc Donnell en 'Kip en ei' van Sylvia Weve.

De in België woonachtige Van Leeuwen kreeg in 1980 ook al het Gouden Penseel, toen voor 'Een huis met zeven kamers'. Ook werden haar boeken bekroond met onder meer een Gouden Griffel voor het beste geschreven kinderboek, twee Zilveren Griffels en Penselen en tweemaal de Woutertje Pieterseprijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboek. Zeven jaar geleden ontving de Nederbelgische nog een Theo Thijssenprijs voor haar hele werk.

De Penselen worden jaarlijks toegekend door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlands Boek op voordracht van een onafhankelijke jury. Publiciste en onderzoekster Margriet Chorus was dit jaar voorzitter van de jury. De bijbehorende tentoonstelling De Penselen 2007 is dit najaar rondom de Kinderboekenweek te zien in het Centraal Museum Utrecht. In deze voor het derde achtereenvolgende jaar te bezoeken tentoonstelling is het originele werk te zien van de bekroonde kinderboeken van het afgelopen jaar.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen