Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Elton John krijgt vergoeding na koop valse kunst

Shownieuws

Elton John krijgt een schadevergoeding van 116 duizend euro van een kunsthandelaar in Parijs die hem in 1996 valse kunst verkocht.

Elton John krijgt vergoeding na koop valse kunst

Elton John krijgt een schadevergoeding van 116 duizend euro van een kunsthandelaar in Parijs die hem in 1996 valse kunst verkocht. De rechter oordeelde dat de verkoper, Jean Renoncourt, de zanger het aankoopbedrag van ruim 264 duizend euro terug moet geven, plus de waarde waarmee de beelden zijn gestegen vanaf de dag dat ze werden verkocht.

Het gaat om vier sculpturen die figuren voorstellen uit de Griekse mythologie. De objecten zijn verkocht als zijnde het werk van de Italiaanse beeldhouder Luigi Grossi, die in 1795 overleed. Volgens een kunstcommissie, die door de rechtbank was samengesteld, stammen de beelden in werkelijkheid uit de late twintigste eeuw.

De uitspraak is het resultaat van een slopend proces voor John, die het bedrog ontdekte toen hij de beelden liet taxeren voor de belasting. In 2003 moest hij Renoncourt 21 duizend euro betalen voor een poging een schadevergoeding te ontvangen voor kunst waarvan wegens een gebrek aan bewijs niet kon worden aangetoond dat het vals was.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen