Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ahmadinejad wil zich niet laten filmen door Stone

Shownieuws

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wil niet dat Oliver Stone een documentaire over hem maakt. Dat heeft het Iraanse persbureau Fars bericht.

(Novum/AP) - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft afwijzend gereageerd op een voorstel van Oliver Stone om een documentaire over hem te maken, omdat de Amerikaanse regisseur deel uitmaakt van de culturele elite van 'de Grote Satan'. Dat heeft het persbureau Fars bericht.

"Ik heb namens Ahmadinejad een negatief antwoord aan Oliver Stone gestuurd", citeerde het persbureau Mehdi Kalhor, de media-adviseur van Ahmadinejad. "Het is juist dat deze persoon wordt beschouwd als behorend tot de oppositie in de VS, maar de oppositie in de VS is een deel van de Grote Satan."

De benaming 'Grote Satan' voor de VS werd geïntroduceerd door wijlen ayatollah Ruhollah Khomeini, nadat hij in 1979 de Islamitische Revolutie in Iran had doorgevoerd.

Stone zei maandag in een verklaring dat hij al voor van alles en nog was is uitgemaakt, maar nog nooit voor een grote satan. "Ik wens het Iraanse volk het beste en hoop maar dat hun ervaring met een onbekwame, fundamentalistische president beter verloopt dan de onze."

Kalhor zei dat Stone zijn voorstel al meer dan een jaar geleden had ingediend, maar dat Iran na overweging had besloten hem geen toestemming te geven. "Wij geloven dat de Amerikaanse cinema cultuur en kunst ontbeert."

Stone, die Oscars won met 'Born on the fourth of july' en 'Platoon', heeft films gemaakt over de voormalige Amerikaanse presidenten Richard Nixon en John Kennedy. Ook regisseerde hij een documentaire over de Cubaanse president Fidel Castro. Hij staat zeer kritisch tegenover de Amerikaanse president George Bush. Vorig jaar zei hij zich te schamen voor de oorlog in Irak en het Amerikaanse beleid in reactie op de aanslagen van 11 september 2001.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen