Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kaiser Chiefs vinden Live Earth zonde van hun tijd

Shownieuws

Live Earth is een verspilling van kostbare tijd en slecht voor het klimaat. Dat vinden drummer Nick Hodgson en toetsenist Nick Baines van de Kaiser Chiefs.

Kaiser Chiefs vinden Live Earth zonde van hun tijd

Live Earth is een verspilling van kostbare tijd en slecht voor het milieu. Dat vinden de bandleden van de Kaiser Chiefs. De Britse band is daarom ook niet van de partij als er op 7 juli wereldwijd concerten worden gehouden om mensen bewust te maken van klimaatveranderingen. "Het laatste wat je moet doen om de planeet te redden is een rockconcert organiseren", stelt drummer Nick Hodgson. "Dat is ongeveer het slechtste voor het milieu wat je kunt doen."

Ook op het concert dat op 1 juli ter nagedachtenis van prinses Diana wordt gehouden, is de band niet van de partij. "We vonden het niet nodig om daar te zijn", vertelt toetsenist Nick Baines, beter bekend als Peanut, aan Novum Nieuws. "Als je weet voor hoeveel liefdadigheidsdingen we worden gevraagd. We zouden er een jaar mee kunnen vullen."

De Kaiser Chiefs concentreren zich nu liever even op hun eigen muziek. De band bracht in februari het tweede album 'Yours truly, angry mob' en de hitsingle 'Ruby' uit, en toert momenteel door Europa. De bandleden zijn erg tevreden over hun nieuwe album. "We wisten meteen dat het een goed album was", vertelt Nick. De hooggespannen verwachtingen na het eerste album 'Employment' uit 2005 deerde de band daarom ook niet. "We waren niet zenuwachtig wat mensen ervan zouden vinden, we wilden gewoon dat ze het zouden horen."

Volgens Peanut reageert het publiek ook heel enthousiast op de nieuwe nummers. "Vorige week waren we in Spanje en we konden bijna niet geloven hoe mensen daar reageerden", vertelt hij. "Iedereen ging uit zijn dak. En dat betekent dat ons nieuwe album werkt. Dat mensen het net zo beginnen te waarderen als onze vorige plaat. Dat voelt heel goed."

Nick heeft het gevoel dat ze als band ook nog steeds beter worden. "Ik denk ook dat de nummers van ons eerste album nu live veel beter klinken dan op de plaat. We zijn zo ver gekomen sinds ons eerste album." Peanut denkt dat veel succesvolle bands daarmee te maken krijgen. "Mensen willen bepaalde nummers altijd blijven horen, wat betekent dat je ze nog heel vaak speelt. Het is logisch dat het nummer zich dan blijft ontwikkelen."

Ondanks het succes van de afgelopen jaren is het de bandleden niet altijd voor de wind gegaan. Nick, Peanut en bassist Simon Rix kennen elkaar al sinds hun elfde en ook met de andere bandleden maken ze al jaren muziek. Onder de naam Parva namen ze zelfs een album op, maar dat werd nooit uitgebracht. Volgens Peanut zijn die moeilijke jaren goed geweest voor de band. "Zonder al die tegenslagen, waren we niet zo ver gekomen. Je wordt gedwongen na te denken over wat je aan het doen bent." De bandleden genieten daarom ook met volle teugen van hun succes. "We hebben niet opgegeven. En dit is onze beloning", stelt Peanut tevreden vast.

De Kaiser Chiefs zijn momenteel in Amsterdam waar ze dinsdag speelden voor een uitverkocht Paradiso. Ook woensdag staan ze daar voor een volle zaal. In augustus komen ze weer naar Nederland. Ze staan dan op het popfestival Lowlands.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen