Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Herbert Grönemeyer houdt van Hollandse nuchterheid

Shownieuws

De Duitse zanger Herbert Grönemeyer is onder de indruk van de Hollandse nuchterheid. "Ik houd van de mentaliteit", laat de 51-jarige muzikant optekenen.

Herbert Grönemeyer houdt van Hollandse nuchterheid

Herbert Grönemeyer is onder de indruk van de Hollandse nuchterheid. "Ik houd van de mentaliteit", laat de Duitse zanger optekenen. "Mijn vader was calvinistisch, dus ik ben redelijk bekend met de mentaliteit. Ik vind het altijd erg fijn in Nederland."

De 51-jarige muzikant, die wel de Duitse Bruce Springsteen wordt genoemd, kent Nederland niet alleen van de vakanties die hij hier als kind doorbracht met zijn ouders. "Eén van mijn beste vrienden, Anton Corbijn, komt hier vandaan." Eind jaren tachtig leerde hij de fotograaf kennen, die Grönemeyer meermaals op de foto zette en verschillende videoclips voor hem regisseerde.

De video's die Corbijn in de jaren tachtig maakte voor de band Depeche Mode, wekten de interesse van Grönemeyer. "Nu zijn we de beste vrienden", zegt hij. "Anton is de peetvader van mijn zoon en we wonen in dezelfde straat in Londen."

De zanger, die een hoofdrol speelde in de film 'Das Boot', is blij dat zijn albums ook in Nederland hun weg vinden. "Ik heb een kleine fanbase in Nederland", vertelt hij. "Ik treed hier al sinds vijftien jaar op. Nummers als 'Halt mich' en 'Mensch' waren ook in Nederland succesvol. Dat is eigenlijk nog leuker dan wanneer ik in Duitsland een hit scoor."

Ook met zijn nieuwste album 'Zwölf' hoopt hij de Nederlandse huiskamers te bereiken. "Ik zou het leuk vinden om binnenkort hier weer op te treden. We praten nu over een concert in de Heineken Music Hall."

Nare reacties zijn volgens de zanger een zeldzaamheid geworden. "Vooral de jongere generatie kijkt met een frisse blik naar Duitsland. De scepsis blijft voor sommigen misschien bestaan, maar de vooroordelen worden steeds minder. Er is een soort Europees gevoel ontstaan tussen grote steden als Amsterdam en Berlijn."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen