Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kleine filmmakers eisen prijzen op in Cannes

Shownieuws

De prijzen van het filmfestival in Cannes gingen vooral naar onafhankelijke films. Het Roemeense '4 months, 3 weeks and 2 days' won de Gouden Palm.

(Novum/AP) - Vrijwel uitsluitend onafhankelijke filmmakers zijn in de prijzen gevallen op het filmfestival van Cannes. De Roemeense regisseur Christian Mungiu, die de Gouden Palm won voor '4 months, 3 weeks and 2 days', hoopt met zijn onderscheiding andere onafhankelijke regisseurs te inspireren. "Dit is goed nieuws voor kleine filmmakers uit kleine landen", sprak hij zondag bij het in ontvangst nemen van de prijs.

De 39-jarige Mungiu maakte de film met een minimaal budget en een cast die geheel bestond uit onbekende acteurs. "Je hebt geen groot budget en grote sterren nodig om een verhaal te vertellen waarnaar mensen willen luisteren", zei de regisseur, die de prijs keeg uit de handen van Hollywoodveteraan Jane Fonda. Het realistisch gefilmde drama gaat over een illegale abortus ten tijde van het communisme in Roemenië.

Ook de Grand Prix ging naar een in het Westen minder bekende filmmaker. De Japanse regisseur Naomi Kawase kreeg de award, die wordt gezien als de tweede belangrijke prijs van het festival, voor de film 'Mogari no mori'. In de film proberen twee mensen de dood van een geliefde te verwerken.

De prijs voor de beste regie ging naar de Amerikaanse Julian Schnabel, voor het Frans gesproken 'The diving bell and the butterfly'. De biografische film gaat over een Franse journalist die door een beroerte verlamd raakt en zichzelf opnieuw leert schrijven door te knipperen met zijn ogen.

Grote producties, zoals 'No country for old men' van de gebroeders Coen en 'Death proof' van Quentin Tarantino, vielen buiten de prijzen. Ook de openingsfilm 'My blueberry nights' van Wong Kar-wai werd door de jury gepasseerd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen