Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmproducenten vragen 10,7 miljoen subsidie aan

Shownieuws

Filmproducenten hebben donderdag voor 10,7 miljoen euro aan subsidie aangevraagd bij het Nederlands Fonds voor de Film. Elf producenten vroegen om subsidie.

Filmproducenten hebben donderdag voor 10,7 miljoen euro aan subsidie aangevraagd bij het Nederlands Fonds voor de Film. In totaal dienden elf producenten een aanvraag in onder de Suppletieregeling Filminvesteringen Nederland, de nieuwe subsidie voor Nederlandse speelfilms die sinds donderdag van kracht is. De regeling vervangt de fiscale regelgeving en maakt de financiering van publieksfilms een stuk eenvoudiger en goedkoper. In totaal is dit jaar 11,8 miljoen euro beschikbaar.

Eerder was al bekend dat de aanvragen in volgorde van binnenkomst behandeld zouden worden, waardoor de afgelopen weken verschillende filmmakers voor de deur van het Fonds bivakkeerden. Donderdag om 09.00 uur opende Filmfondsvoorzitter Hans Dijkstal de deuren van het kantoor in Amsterdam, waarna de eerste aanvrager zich kon inschrijven.

Onder de aanvragen bevinden zich projecten van uiteenlopende genres, van kunstfilms tot speelfilms en een documentaire. Zo vroeg onder meer producent Shooting Star subsidie aan voor 'Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi', met Arjan Ederveen in de hoofdrol, en Fu Works voor 'Spion van Oranje', met Paul de Leeuw. Andere titels zijn 'De botox methode', 'Vox Populi' en 'De brief voor de koning'.

De suppletieregeling houdt in dat filmprojecten waarvan 65 procent van het productiebudget is gefinancierd, een beroep kunnen doen op de regeling om de resterende 35 procent die nodig is om een film te maken te verkrijgen. Daarvoor is vanaf volgend jaar jaarlijks dertien miljoen euro beschikbaar.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen