Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Citizen Kane' opnieuw verkozen tot beste film

Shownieuws

'Citizen Kane', de filmklassieker van Orson Welles, is door het American Film Institute benoemd tot de beste film aller tijden.'The Godfather' staat op twee.

(Novum/AP) - 'Citizen Kane', de filmklassieker uit 1941 van Orson Welles, is door het American Film Institute opnieuw uitgeroepen tot de beste film in de geschiedenis. Het filminstituut stelt sinds 1998 jaarlijks een lijst samen van de honderd beste films ooit gemaakt. 'Citizen Kane' prijkt sindsdien elk jaar bovenaan.

Ook in de rest van de lijst was weinig variatie te vinden ten opzichte van voorgaande jaren. Alleen 'Raging bull' (1980) van Martin Scorsese steeg van de 24e naar de 4e plaats en 'Vertigo' (1958) van Alfred Hitchcock ging van 61 naar 9. De grootste stijger was dit jaar 'The searchers' (1956), de western met John Wayne, die eerst op 96 stond en nu op 12.

De top drie bleef ongewijzigd. 'The Godfather' (1972), de epische film over een maffiafamilie van Francis Ford Coppola, staat tweede en 'Casablanca' (1942), van Michael Curtiz, staat op drie.

Films die uit de lijst zijn verdwenen zijn onder meer 'Amadeus' (1984), 'Close encounters of the third kind' (1977) en 'Dances with Wolves' (1990). De regisseur met de meeste films in de lijst is Steven Spielberg met vijf films. Hitchcock, Stanley Kubrick en Billy Wilder staan ieder met vier films in de lijst. James Stewart en Robert De Niro zijn de meest voorkomende acteurs.

'Citizen Kane', over de val van een steenrijke krantenmagnaat, was in 1941 zijn tijd ver vooruit door de zeer vernieuwende toepassing van verhaalstructuur, montage en het gebruik van grime en make-up. De film heeft volgens kenners cinema voorgoed veranderd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen