Kies je favoriete radiostation

Dossiers

As van James Doohan geborgen

Shownieuws

De capsule met de as van acteur James Doohan, Scotty uit Star Trek, is gevonden. De capsule raakte vermist nadat het met een raket de ruimte in was geschoten

(Novum/AP) - De as van de twee jaar geleden overleden acteur James Doohan is terecht. De ruimtecapsule met daarin de overblijfselen van de man die de technicus Montgomery Scott ('Scotty' ) speelde in Star Trek is gevonden in een bergachtig gebied in de Amerikaanse staat New Mexico. Het geaccidenteerde terrein maakte het bergen van de as moeilijk, nadat die was gelokaliseerd.

De capsule raakte vermist nadat die eind vorige maand met een raket de ruimte in was geschoten. Het ruige terrein en de slechte weersomstandigheden maakten het de afgelopen weken moeilijk om de raket terug te vinden.

Naast de as van Doohan werd die van tweehonderd andere ruimteliefhebbers gelanceerd vanuit New Mexico. Aan boord bevonden zich ook een cd met elfduizend condoleances en alle fanmail van Doohan. De familieleden van de overledenen betaalden 372 euro om een paar grammen as van hun geliefden in de raket te laten plaatsen.

Volgens een woordvoerder van Space Services, het bedrijf dat de herdenkingsvlucht organiseerde, zijn de capsules onbeschadigd teruggevonden. Ze worden nu op plaquettes bevestigd en vervolgens aan de familieleden teruggegeven.

In de serie Star Trek was Scotty verantwoordelijk voor het transport van personeel van ruimteveer Enterprise naar onbekende planeten. Het bevel dat daarbij hoorde, werd legendarisch: "Beam me up, Scotty." Doohan, die in juli 2005 op 85-jarige leeftijd overleed, gebruikte die leuze ook als titel voor zijn autobiografie.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen