Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Cannes maakt zich op voor jubileum

Shownieuws

In Cannes gaat woensdag de 60ste editie van het filmfestival van start. De openingsfilm is de Chinese 'My blueberry nights'.

De internationale filmwereld richt de ogen de komende dagen op het zuiden van Frankrijk. In Cannes gaat woensdag de zestigste editie van het prestigieuze festival van start. De openingsfilm is van Chinese makelij: 'My blueberry nights' van de regisseur Wong Kar Wai is één van de 22 films die in aanmerking komt voor de Gouden Palm.

Naast een hoop nieuwe gezichten zijn er ook een paar bekenden. De Servische regisseur Serbe Emir Kusturica doet voor de vijfde keer mee. Hij won de Gouden Palm al twee keer eerder, in 2005 was hij de voorzitter van de jury. Voetballiefhebbers kijken reikhalzend uit naar zijn documentaire over de Argentijnse voetballegende Maradona. Waarschijnlijk wordt deze in 2008 uitgebracht. Kusturica doet aan de competitie mee met de film 'Promise me this'.

Dertien jaar na het winnen van de Gouden Palm voor zijn film 'Pulp fiction' is de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino aanwezig met zijn laatste film getiteld 'Death proof'. Samen met collega Robert Rodriguez maakte hij een film over een moordzuchtige auto, die bestuurd wordt door een psychopaat.

De Britse regisseur Stephan Frears, vorig jaar succesvol met zijn film 'The queen' (Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol Helen Mirren), is als voorzitter aangetrokken. Hij mag zich met de jury gaan buigen over de selectie. Het evenement zal meer dan vierduizend journalisten, onder wie veel Amerikanen, vanuit de hele wereld naar Cannes lokken. Het aantal Franse journalisten is veruit in de minderheid.

Buiten de selectie van kanshebbers voor een Gouden Palm trekken andere grote namen de aandacht. De Amerikaanse documentairemaker Michael Moore, winnaar van de Gouden Palm met 'Fahrenheit 9/11', zal aanwezig zijn bij de première van 'Sicko', zijn laatste documentaire. Moore richt zijn pijlen deze keer op het belabberde Amerikaanse gezondheidsstelsel. Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, George Clooney en Matt Damon staan op de rode loper als 'Ocean's 13', de laatste film van Steven Soderbergh.

Een kleine rol is er ook nog voor de Amerikaanse regisseur en Oscarwinnaar Martin Scorsese. Hij maakt tijdens het festival de oprichting van de World Cinema Foundation bekend. Deze stichting gaat zich bezighouden met het conserveren en restaureren van de belangrijkste films uit de mondiale filmgeschiedenis.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen