Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Vincent van Gogh in de remix

Shownieuws

Diederick van Eck wil het cultuurgoed van Vincent van Gogh laten voortleven bij de jeugd. Hij komt daarom met een remix van zijn cd 'Van Gogh by van Eck'.

Diederick van Eck wil het cultuurgoed van Vincent van Gogh laten voortleven. De voormalige bankier heeft daarom tien 'vermaarde internationale dj's' gevraagd een remix te maken van nummers van zijn cd 'Van Gogh by van Eck'. Op die manier hoopt Van Eck, die zich voor het album liet inspireren door schilderijen van Van Gogh, ook een jong publiek te bereiken met zijn muziek. "Er zijn mensen die zeggen dat deze muziek typisch iets voor mensen van boven de 30 is, maar met de remixed versie van dit album willen we het cultuurgoed van Van Gogh ook doorgeven aan een jongere generatie."

Van Eck heeft met zijn cd, die in maart uitkwam, 'een universeel album' willen maken. "Ik wilde een productie maken die over de hele wereld enthousiast zou worden ontvangen." En dat is volgens hem gelukt. "Amerika heeft het album omarmd. Azië ook. Zelfs in Korea wordt het goed verkocht." Inmiddels zijn er meer dan twintigduizend exemplaren verkocht van het in eigen beheer uitgebrachte plaatje.

Volgens Van Eck opent de naam Van Gogh vooral in het buitenland vele deuren. "Hij is daar zo'n fenomeen, misschien nog wel meer dan dat hij dat in Nederland is." Het zou ook de reden zijn dat grote namen uit de muziekindustrie, zoals Pamela Philips Oland en Marty Friedman, mee wilden werken aan het project. "In Amerika kwam ik in het Mekka van de muziekindustrie terecht waarbij iedereen mee wilde werken als je de naam Van Gogh noemde", vertelt hij. "Had ik het op mijn eigen naam gedaan, dan had iedereen gezegd: wie is die man? Maar omdat het Van Gogh was, was iedereen ongelooflijk gefascineerd."

Het uiteindelijke doel van Van Eck is mensen anders te laten kijken naar de schilderijen van Van Gogh. "'De aardappeleters' is natuurlijk eigenlijk een heel somber schilderij, maar daar hebben we een heel lichtvoetig nummer van gemaakt over een familiediner. In Amerika ben ik nu al verschillende keren aangesproken door mensen die dat schilderij in een heel ander daglicht zijn gaan zien", vertelt hij. "Mensen vertellen me dat ze nooit zo'n fan waren van Van Gogh, maar dat hij sinds ze de muziek beluisterd hebben voor ze is gaan leven. En dat is denk ik ook altijd de bedoeling geweest die ik voor ogen heb gehad met dit project."

De remix van Van Ecks werk moet binnen enkele maanden verschijnen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen