Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gebrek aan vrouwelijke filmmakers in Cannes

Shownieuws

Op het filmfestival van Cannes zijn vrouwelijke filmmakers ver te zoeken. Maar eén keer won een vrouw de Gouden Leeuw: Jane Campion in 1993 voor 'The piano'.

(Novum/AP) - Op het filmfestival van Cannes zijn vrouwelijke filmmakers ver te zoeken. Slechts één keer ging een vrouw er met de Gouden Leeuw vandoor: Jane Campion won de hoogste onderscheiding van het festival in 1993 voor 'The piano'. "Zo zit de wereld nou eenmaal in elkaar", zegt de 53-jarige Nieuw-Zeelandse daarover. "Mannen beheren al het geld en beslissen waar het aan uit gegeven wordt. Zo ook in de filmwereld."

En dat is duidelijk niet aan de financiering van door vrouwen geschreven of geregisseerde films, weet zij. Van de 22 films die dit jaar in Cannes meedoen aan de competitie, zijn er drie door een vrouw gemaakt. Cartooniste Marjane Satrapi mede-regisseerde 'Persepolis', de Japanse Naomi Kawase maakte 'Mogari no mori' en de Franse Cathérine Breillat doet mee met 'Une vieille maitresse'.

Wat niet betekent dat vrouwen op Cannes geen indruk maken. Vorig jaar werd 'Marie Antoinette' van Sofia Coppola met boegeroep en dus met veel consternatie ontvangen. En de Amerikaanse Miranda July kreeg in 2005 de prijs voor beste nieuwkomer voor haar film 'Me and you and everyone we know'.

Uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek bleek dat in de VS vrouwelijke filmmakers in 2005 slechts verantwoordelijk waren voor zeven procent van de 250 meest succesvolle films van dat jaar. Logisch dat vrouwen ook bij de uitreiking van de Oscars kansloos zijn. Campion behoort tot één van de drie vrouwen die ooit zijn genomineerd in de categorie beste regie, opnieuw voor 'The piano'. Verder zag Coppola het is 2003 tot een nominatie komen voor 'Lost in translation' en Lina Wertmuller overkwam hetzelfde in 1976 voor 'Seven beauties'. Geen van de vrouwen wist de prijs te verzilveren.

In Cannes is Campion de enige vrouw die behoort tot de 35 regisseurs die door het festival zijn gevraagd een korte films te maken ter ere van het 60-jarig jubileum. Toen de groep, waaronder Roman Polanski, Gus van Sant en Wong Kar-Wai, zondag het podium beklom, stond Campion eenzaam in een zee van mannen.

Ze gaat dan ook stug door met films maken. Haar volgende project is een film over het leven van dichter John Keats, die een romance had met zijn jonge buurmeisje Fanny Brawne. Het liefdesverhaal eindigde abrupt toen hij op 25-jarige leeftijd stierf.

Campion is behalve van 'The piano' bekend van films als 'The portriat of a lady', 'Holy smoke' en 'In the cut'. Het Festival de Cannes duurt nog tot zondag.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen