Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jeugddroom komt uit voor Servische Marija

Shownieuws

Marija Serifovic, die zaterdag het Eurovisie Songfestival won, kreeg het zingen met de paplepel ingegoten. De Servische werkt al vier jaar aan haar carrière.

Marija Serifovic, die zaterdag de finale van Eurovisie Songfestival won, kreeg het zingen met de paplepel ingegoten. De 22-jarige Servische werkt al vier jaar aan haar zangcarrière. In en rondom Servië won zij al veel prijzen. Met het dramatische 'Moltiva' overtuigde ze tijdens de muziekcompetitie in Helsinki de meeste kijkers.

De zangeres, die uit een muzikaal nest komt, bedankte haar moeder en God. "Ik bad vanavond tot God en vroeg hem aan me te denken", zei ze. 'Moltiva' betekent gebed in het Servisch. Haar winst betekent volgens haar een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van haar vaderland. "Ik ben trots om een Serviër te zijn", glunderde ze. "En ik ben ook trots dat we het songfestival nu mogen organiseren."

Al in de halve finale van het jaarlijkse evenement, die donderdag plaatsvond, werd duidelijk dat Serifovic een grote kanshebber was. Tijdens de finale werd haar echter het vuur aan de schenen gelegd door de travestiet Verka Serdyuchka, die uitkwam voor Oekraïne. Zij kreeg met het feestnummer 'Dancing Lasha Tumbai' de handen op elkaar in de Finse opnamestudio. Ook de Russische meidenband Serebro bleek bij de puntentelling populair.

Veel West-Europese media reageerden verontwaardigd op de uitslag van het Songestival. Oost-Europese landen zouden slechts punten hebben toegekend aan elkaar. Al eerder was dit ongenoegen merkbaar, toen duidelijk werd dat negen van de tien winnaars van de halve finale afkomstig waren uit het voormalige Oostblok.

Ook de Nederlandse bevolking ziet de deelname van de vele Oost-Europese landen als oneerlijke concurrentie. Volgens een onlangs verschenen onderzoek van TNS Nipo denken ruim drie van de vijf ondervraagden dat Nederland geen kans maakt zolang de betreffende landen meedoen aan het festival.

Serifovic suggereerde zaterdag dat mensen niet zo moeten zeuren over het Oost-Europese overwicht. Volgens haar moeten West-Europese landen meer aandacht besteden aan de muziek, in plaats van aan de aankleding. "Componisten moet eens goede liedjes gaan schrijven", zei ze. "Ik hoor graag de muziek en hoef er niet zo nodig naar te kijken. Het is tijd voor goede muziek."

De volgende editie van het Eurovisie Songfestival vindt op 24 mei 2008 plaats in Belgrado. De halve finale is net als dit jaar twee dagen eerder.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen