Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rapmagnaat wil 'nigger' en 'ho' bannen uit raps

Shownieuws

Russell Simmons, oprichter van hiphoplabel Def Jam Records, wil de woorden 'nigger', 'ho' en 'bitch' voorgoed verbannen uit raps. Hij is een offensief begonnen.

(Novum/AP) - Russell Simmons, oprichter van het legendarische hiphoplabel Def Jam Records, wil drie seksistische en racistische woorden voorgoed verbannen uit de rapmuziek. Het gaat om de volgens hem extreme scheldwoorden 'nigger', 'ho' en 'bitch', die staan voor 'nikker', 'hoer' en 'teef'.

Simmons heeft platenmaatschappijen en omroepinstellingen opgeroepen de scheldwoorden vrijwillig uit muziek te verwijderen, bijvoorbeeld door er een piepje voor in de plaats te laten horen. Ook vindt hij dat er een waakhond moet komen die richtlijnen kan bepalen voor songteksten en videoclips.

De hiphopmagnaat benadrukt dat hij niet uit is op censuur, maar wil dat de muziekindustrie de verantwoordelijkheid neemt om respectvol om te gaan met zwarten en vrouwen. "De woorden 'bitch' en 'ho' zijn volslagen respectloos en kunnen kwetsend zijn voor vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst. Vooral voor hen die weten hoe het is om in Amerika onderdeel te zijn van de geschiedenis van onderdrukking, ongelijkheid en lijden."

Ook 'nigger' vindt Simmons een uitermate racistische term, die haat kan aanwakkeren. Vorige week riep hij daarom al een aantal invloedrijke platenbazen bij elkaar voor een bijeenkomst waar hij het onderwerp aan de kaak stelde.

De oproep van Simmons komt kort nadat de Amerikaanse dj Don Imus het nieuws haalde toen hij in zijn show op de zender CBS een zwart vrouwenbasketbalteam aanduidde als 'nappy-headed ho's', wat zoiets betekent als 'hoeren met kroeshaar'. Hij is inmiddels geschorst.

Simmons wordt beschouwd als pionier in de hiphopindustrie. In 1984 richtte hij Def Jam op, het eerste platenlabel dat zich bezighield met rapmuziek. Zo stonden Run DMC, The Beastie Boys en Public Enemy er onder contract.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen