Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Racoon treedt niet op voor cavia's

Shownieuws

Cavia's hoeven niet te rekenen op de steun van Racoon. "We kregen een verzoek voor de nationale caviadag", vertelt basgitarist Stefan de Kroon.

Racoon treedt niet op voor cavia's

Racoon zet zich graag in voor goede doelen, maar cavia's hoeven niet op de steun van de band te rekenen. "Er was een moment dat we iedere dag vijftien verzoeken kreeg voor benefietconcerten", vertelt basgitarist Stefan de Kroon. "Zoals van de nationale caviadag."

Voor Amnesty International maakt het viertal, dat in 2005 doorbrak met 'Love you more', wel tijd vrij. Om discriminatie in Nederland aan de kaak te stellen reist de band op 5 mei met een helikopter langs bevrijdingsfestivals in Utrecht, Almere, Zwolle en Wageningen.

Ook al zijn de bandleden van Racoon blank en man, zij kunnen zich best invoelen hoe het is om gediscrimineerd te worden. "We hebben allemaal wel vrienden met een kleurtje of die misschien homoseksueel zijn", legt De Kroon uit. En daar merk je ook wel bij hoe die bejegend worden, wat niet altijd even fris is. Dat staat heel dicht bij je."

Het ergst vinden de muzikanten het als mensen worden beperkt in hun vrijheid. "Iemand is wie hij is", stelt leadzanger Bart van der Weide. "Het is belachelijk als je daarop wordt aangesproken en niet meer over straat kan. Je moet gewoon met je poten van elkaar afblijven."

Gitarist Dennis Huige leeft ook mee met homoseksuelen die nog steeds niet altijd hand in hand over straat kunnen lopen. "Of allochtonen die geen baan kunnen vinden, alleen maar omdat ze allochtoon zijn", zegt hij.

Maar ook mensen van allochtone afkomst moeten zich bewust zijn van hun houding tegenover anderen, reageert Van der Weide op zijn collega. "Er zijn nog best wat joodse mensen in Nederland. Gelukkig zijn ze niet allemaal kapotgemaakt. Maar er zijn heel wat 'moslimse mensen' die daar hardop een hartig woordje over durven te zeggen. Het werkt twee kanten op. Als je de vrijheid die in dit land heerst niet aankunt, dan moet je jezelf eens op je kop krabben. Dat is wat we te bieden hebben en daar moet je achterstaan of niet."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen