Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dvd-box Bert Haanstra in de maak

Shownieuws

Het complete werk van de overleden filmmaker Bert Haanstra wordt uitgebracht op dvd. Zijn familie heeft daarmee ingestemd. De box bestaat uit negen dvd's.

Het complete werk van de overleden filmmaker Bert Haanstra wordt uitgebracht op dvd. Zijn familie heeft daarmee ingestemd. De box, die uit negen dvd's bestaat, moet half september in de winkels liggen. Dat heeft een woordvoerder van exploitant Just Entertainment donderdag gezegd.

Naast het complete werk van Haanstra wil het bedrijf afzonderlijke boxen uitbrengen die alleen de speelfilms of de documentaires van de filmmaker bevatten. "Maar dat komt pas in een later stadium aan de orde", vertelt de woordvoerder van Just Entertainment.

Het is dit jaar tien jaar geleden dat Bert Haanstra overleed. Daar wordt niet alleen met de release van de dvd-box bij stilgestaan. Tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht, dat dit jaar plaatsvindt van 26 september tot en met 6 oktober, wordt ook aandacht geschonken aan de filmmaker. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat onlangs het gehele oeuvre van de cineast in beheer kreeg, komt met een retrospectief. Bovendien komt er een tournee met zijn werk langs verschillende theaters.

Haanstra maakte films als 'Fanfare', 'De stem van het water' en 'Bij de beesten af'. In 1959 won hij een Oscar voor zijn korte film 'Glas'. Zijn films staan nog altijd in de toptien van best bezochte Nederlandse films aller tijden en de oeuvreprijs van het Nederlandse Fonds voor de Film is naar hem vernoemd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen