Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Edsilia Rombley op weg naar Helsinki

Shownieuws

Edsilia Rombley is vertrokken naar Helsinki, waar ze volgende week namens Nederland meedoet aan het Eurovisie Songfestival."Ik heb er zin in", vertelt ze.

Edsilia Rombley is vertrokken naar Helsinki, waar ze volgende week namens Nederland meedoet aan het Eurovisie Songfestival. "Het is heel spannend en hartstikke leuk", vertelde de 29-jarige zangeres woensdagochtend vlak voor ze het vliegtuig nam naar Helsinki. "Ik heb er zin in."

Volgende week donderdag probeert Edsilia met 'On top of the world', geschreven door haar echtgenoot Tjeerd Oosterhuis, de finale van het liedjesfestijn op zaterdag 12 mei te bereiken.

De zangeres reist niet alleen af naar de Finse hoofdstad. Ze wordt vergezeld door een team van achtergrondzangers, een choreograaf, kleedsters, cameraploegen, een componist, regisseurs en tekstschrijvers. Zij moeten er gezamenlijk voor zorgen dat Edsilia volgende week in een half miljard Europese huiskamers van het scherm spettert.

'On top of the world' is de afgelopen weken nog behoorlijk aangepakt en heeft van componist Tjeerd Oosterhuis meer 'body' gekregen door een 'Eurovisie-sausje'. "We hebben de strijkers wat voller gemaakt, waardoor de warmte van de muziek is verbeterd", legt Rombley uit. "Je moet weten dat we heel weinig tijd hadden voor de nationale finale. We waren allang blij dat we een liedje hadden en besloten dat we het later altijd nog konden aanpassen."

Bookmakers geven Nederland niet veel kans op het Eurovisie Songfestival. Edsilia bungelt ergens onderaan de tiplijst. Het deert haar niet. "Weet je, ik geloof het wel", zegt ze nuchter. "Vorig jaar stond Finland helemaal onderaan en ze hebben toch gewonnen. Er valt zo weinig over te zeggen. Ik ga er heen om gewoon lekker te zingen en niet te veel nadenken over wat men vindt." Tjeerd is het met zijn echtgenote eens. "Erover nadenken doet je niet beter zingen", vult hij haar aan.

Songfestivalkenner en -commentator Cornald Maas denkt dat de kansen van Edsilia toenemen zodra ze op het podium klimt. "We hadden een belabberde clip, beneden niveau zal ik maar zeggen", bekent hij. "Daar gaan alle polls en bookmakers op af, dus ze staat overal nogal laag." Maas, die onlangs nog plaatsnam in de jury van 'Just the two of us' op Tien, verwacht dat de Nederlandse inzending iedereen nog zal verrassen. "We hebben niet het meest verrassende nummer, maar wel een zangeres die ongelooflijk goed is."

Maas weet dat er grote verschillen zijn tussen de inzendingen voor het songfestival van dit jaar. Wel zijn er trends waar te nemen. Westerse landen kiezen voornamelijk voor traditionele songfestivalliedjes en voormalige Oostbloklanden kiezen massaal voor popsongs.

Zelf is Edsilia kort over haar 41 concurrenten. "De enige inzending die me echt is bijgebleven, is het liedje van België", vertelt ze. "Dat nummer heeft een lekker Motown-sfeertje, dat vind ik wel wat hebben." De Belgische inzending 'Love power' van The KMG's staat, net als de Nederlandse inzending, laag genoteerd bij de bookmakers. "Wij zijn gewoon allebei de underdogs", lacht Tjeerd.

De vlucht naar Helsinki wordt omgeroepen. Het Eurovisie Songfestival wacht. Edsilia en haar entourage haasten zich naar de paspoortcontrole. De zangeres draait zich nog even om, zwaait naar bekenden en laat haar T-shirt zien. 'Heippa Suomi' staat er op te lezen: Hallo Finland!

[Novum]

Gerelateerde Artikelen