Kies je favoriete radiostation

Dossiers

As van James Doohan vermist

Shownieuws

De as van de overleden acteur James Doohan is vermist geraakt na een ruimtereis. De as van Doohan werd twee weken geleden met een raket de ruimte ingeschoten.

Een ruimtecapsule met daarin de as van de twee jaar geleden overleden acteur James Doohan, die de technicus Montgomery Scott ('Scotty') speelde in Star Trek, is vermist geraakt. Twee weken geleden werd de as met een raket de ruimte ingeschoten. De capsule is met behulp van een parachute geland in een ruig en bergachtig gebied in de Amerikaanse staat New Mexico, maar is nog niet gevonden.

Een woordvoerder van Space Services Inc, het bedrijf dat de herdenkingsvlucht organiseerde, meldt aan het Britse persbureau Reuters dat de plek ongeveer bekend is. Maar door de slechte weersomstandigheden is het nog niet gelukt om bij de capsule te komen. Space Services Inc is ervan overtuigd dat die binnen enkele dagen gevonden wordt.

De as van Doohan werd, samen met de as van tweehonderd andere ruimteliefhebbers, gelanceerd vanuit New Mexico. Aan boord bevonden zich ook een cd met elfduizend condoleances en alle fanmail van Doohan. De familieleden van de overledenen betaalden 372 euro om een paar grammen as van hun geliefden in de raket te laten plaatsen.

In de serie Star Trek was Scotty verantwoordelijk voor het transport van personeel van ruimteveer Enterprise naar onbekende planeten. Het bevel dat daarbij hoorde, werd legendarisch: "Beam me up, Scotty." Doohan, die in juli 2005 op 85-jarige leeftijd overleed, gebruikte die leuze ook als titel van zijn autobiografie.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen