Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Protesten tegen deelneemster Songfestival gaan door

Shownieuws

Serdyuchka, de travestiet die de Oekraïne vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, krijgt het nog zwaar te verduren. De protesten tegen haar gaan door.

(Novum/AP) - Serdyuchka, de travestiet die de Oekraïne vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, krijgt het nog zwaar te verduren. De protesten die eerder tegen haar plaatsvonden in eigen land worden in Helsinki voortgezet. Een dj uit de Oekraïne heeft met zijn radiostation Europe FM honderden medestanders opgetrommeld om in het gastland actie te voeren. Ze vinden het optreden smakeloos en zijn bang dat hun land voor schut wordt gezet voor de ogen van heel tv-kijkend Europa.

De 33-jarige artieste, wier echte naam Andriy Danillko is, vindt alle heisa maar onzin. Ze vindt dat ze veel te serieus wordt genomen. "Laten we dansen", zegt ze in een reactie. "Dat is de boodschap die ik wil uitdragen op het festival." Ze ziet het songfestival als een bal waar ze nooit eerder is geweest. "Ik ben voor één avond Assepoester."

Het publiek is niet snel meer onder de indruk van een travestiet die een gooi doet naar de winst op het Eurovisie Songfestival. In 1998 won de Israëlische transseksueel Dana International met het nummer 'Diva'. Ook niet gewoontjes waren de deelnemers uit Finland vorig jaar. Gekleed in monsterpakken bracht de band Lordi het nummer 'Hard rock halleluja', dat als winnaar uit de bus kwam. Ook Denemarken stuurt dit jaar een travestiet naar het Europese muziekspektakel.

Danillko staat al tien jaar met haar act op de planken. Het festival wil ze vooral als plezierig ervaren. "Ik laat zien wat voor geweldige lichamen de Oekraïne heeft", grapt ze. Ze brengt zaterdag tijdens het muziekspektakel het nummer 'Dancing Lasha Tumbai' ten gehore.

Zondag demonstreerden woedende nationalisten al in de Oekraïne tegen de act uit hun land. Die demonstratie was onderdeel van een landelijke campagne die ertoe moet leiden dat de Oekraïne zich uit de competitie terugtrekt. Het is niet waarschijnlijk dat de nationalisten hun zin krijgen, omdat Serdyuchka razendpopulair is. Ze werd met grote meerderheid verkozen om aan het festival mee te doen.

Het nummer 'Dancing Lasha Tumbai' dingt in de finale in Finland op 12 mei mee naar de hoofdprijs. Edsilia Rombley, die voor Nederland meedoet met het nummer 'On top of the world', moet zich eerst bewijzen in de halve finale op 10 mei.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen