Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rowan Atkinson neemt langzaam afscheid van Bean

Shownieuws

Rowan Atkinson is zich langzaam aan het losweken van zijn personage Mr. Bean. "Het is fysiek heel zwaar om te spelen. Ik ben bang dat daar een limiet aan zit."

Rowan Atkinson is zich langzaam aan het losweken van zijn wereldberoemde personage Mr. Bean. Niet omdat hij zichzelf nu al te oud vindt om de wandelende ramp te blijven spelen, hij is pas 52, maar omdat hij dat over een paar jaar wel is. "Mr. Bean is fysiek ongelooflijk zwaar om te spelen", vertelt hij. "Als ik wil dat hij net zo grappig blijft als hij nu nog is, moet ik mezelf volledig in hem laten opgaan. Ik ben bang dat daar een limiet aan zit."

Atkinson neemt zijn nieuwe film 'Mr. Bean's holiday' als voorbeeld. "Je ziet dat ik met vrij groot gemak alle stunts voor elkaar boks. Eigenlijk was er niets dat ik niet zelf kon doen. Dat draagt eraan bij hoe grappig het eindresultaat is geworden."

In de film heeft überkluns Mr. Bean een zonvakantie gewonnen naar Zuid-Frankrijk en reist hij van Londen met de trein naar de Franse Rivièra. Maar niet zonder slag of stoot. Niets of niemand is veilig als Mr. Bean in de buurt is. Zelfs niet het prestigieuze filmfestival van Cannes, waar Mr. Bean het voor elkaar krijgt zijn videodagboek te vertonen.

Inderdaad telt de film enkele scènes die er uitputtend uitzien. Atkinson doelt zelf vooral op de scène waarin hij op een krakkemikkige fiets een peloton Franse wielrenners inhaalt. "Dat was helemaal echt", glundert hij.

Toch zit er meer achter zijn motivatie om op termijn met Mr. Bean te stoppen. "Hij is toch een beetje een icoon", beseft Atkinson, die het personage in 1990 tot leven wekte. "En eigenlijk wil ik dat hij wordt herinnerd als iemand die er uitzag zoals ik de afgelopen jaren deed en niet als een oude zak. Hij is zo tijdloos, niemand weet hoe oud hij is. Het zou 25, maar ook 65 kunnen zijn. Dat moet zo blijven. Helaas ben ik wel een slachtoffer van de tijd aan het worden."

Het maken van 'Mr. Bean's holiday' is Atkinson niet in de koude kleren gaan zitten. Daarom gaat hij nu een paar maanden thuis relaxen. "Ik ben tweeënhalf jaar met deze film bezig geweest omdat ik me met alle facetten ervan heb bemoeid: het script, de montage, het geluid, ik wil altijd overal een steentje aan bijdragen. Als je zo lang zo intens met iets bezig bent, kun je wel wat rust gebruiken. Over een paar maanden zie ik wel wat er op mijn pad is gekomen."

Of Atkinson nu al echt met Bean stopt, is dus nog even afwachten. Vooralsnog kunnen fans zich tegoed doen aan 'Mr. Bean's holiday', die vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen draait.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen